1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Autoilijat pelkäävät katsastusta – "Säikähdetään hymyilevää katsastusmiestä"

Autoteknikko Heikki Keränen törmää edelleen ihmisten ennakkoluuloihin.

Kotimaan uutiset
Katsastus
Matti Konttinen / Yle

Heti alkuun huonoja uutisia miehille, jotka passittavat vaimonsa auton kanssa katsastukseen paremman läpimenon toivossa: ei toimi.

– Sillä ei ole toimenpiteeseen mitään vaikutusta. Tietysti on ihan kiva, jos on vähän silmänruokaa siinä samalla, lohkaisee autoteknikko Heikki Keränen Uuden Kaakon Katsastuksesta Haminasta.

Katsastusmiehet törmäävät edelleen asiakkaiden ennakkoluuloihin. Menneinä vuosikymmeninä auton katsastus oli hyvinkin merkittävä tapahtuma, ja vanhemman polven autoilijat saattavat edelleen pelätä katsastustapahtumaa.

– Aika ajoin näitä tulee vastaan. Jotkut jopa säikähtävät hymyilevää katsastusmiestä.

Keräsellä on keinonsa näitä tilanteita varten.

– Jos ihminen jännittää tai on ennakkoluuloinen, niin väännän puheen Kainuun murteelle. Kummasti silloin nousee hymy kasvoille. Nuoret ottavat yleensä rennommin.

Jarrut, ohjauslaitteet, päästöt

Suomessa yksi Euroopan vanhimmista autokannoista. Vaikka autot ovat viime vuosina sähköistyneet, autojen yleisimmät viat ovat pysyneet pitkään samoina.

– Yleisimmät viat löytyvät jarruista ja ohjauslaitteista. Kolmantena tulevat päästöt eli ympäristöasiat ja jos kalusto on vanhempaa, neljäntenä korin kunto.

Keräsen mukaan noin puolet auton omistajista tulee mukaan seuraamaan auton katsastusta. Osa on hyvinkin kiinnostuneita katsastuksesta.

– He katsovat, mitä he voisivat ennakoida ja me tietysti kerromme.

Katsastusmieheltä vaaditaan myös ihmistenlukutaitoa.

– Osalle ei kannata ruveta ihan juurta jaksaen selittämään, toisille taas hyvinkin tarkkaan.

Valmiin vikalistan hakijat

Katsastusmies joutuu kuuntelemaan päivittäin myös selityksiä.

– Joka kolmannen auton kohdalla kuulee kaikenlaisia selityksiä: että juuri tarkistin jonkin asian tai muuta. Se on ihan ymmärrettävää, koska osa tosiaan jännittää katsastusta.

Osa autoilijoista tulee katsastukseen jo valmiiksi luovuttaneena.

– He sanovat usein rehellisesti suoraan, että tulin hakemaan remonttilistaa. Osa taas haluaa vain saada homman hoidettua.

Lue seuraavaksi