Hyppää sisältöön

Jäärata-autoilijat rälläävät luvatta – "sitten sinne ilmestyy jäärata, ja penkat jäätyvät"

Jääradan tekeminen ajoharjoittelua tai kilpa-ajoja varten vaatii luvat ympäristöviranomaisilta ja vesialueen omistajilta. Nämä luvat unohtuvat harmittavan usein.

Kuva: Lauri Silvander/Yle

Jääradat ovat ihanteellinen paikka ajoharjoittelulle, mutta autoilu jäällä tapahtuu useimmiten omalla vastuulla. Jään päällä saa oikaista omalla vastuulla, mutta jääradan perustaminen on luvanvaraista toimintaa.

Etenkin rannan läheisyydessä asuvat asukkaat saattavat joutua yllättäen todistamaan jäärallia. Lappeenrannnan seudun ympäristötoimeen on tullut viime päivinä useita yhteydenottoja meluisista ja turvattomista jäärata-ajoista.

Ympäristöjohtaja Ilkka Räsäsen mukaan lupaprosessi ei ole vaikea, mutta ajajat eivät aina jaksa odottaa päätöksiä.

Luvat kannattaisi hakea nyt ennakolta ensi vuotta ja tulevia vuosia varten.

Ilkka Räsänen

– Lupa-asia ei ole vaikea, mutta se vie jonkin verran aikaa. Luvat kannattaisi hakea nyt ennakolta ensi vuotta ja tulevia vuosia varten.

Jäälläliikkujat ovat usein tottuneet käyttämään tuttuja reittejä. Omalle kulkuväylälle osuva jäärata nostaa tunteet pintaan.

– Siellä tuntuu olevan sellainen ilmiö, että on opittu kulkemaan suksilla tai moottorikelkalla tiettyä reittiä. Sitten sinne ilmestyy jäärata, ja penkat jäätyvät. Se sotkee totuttua kulkemista ja saattaa aiheuttaa myös turvallisuusriskejä. Jäätyneeseen penkkaan saatetaan ajaa kovaa mooottorikelkalla, Räsänen kertoo.

Jääajolle hyvät olosuhteet

Tällä hetkellä jäärata-autoilulle on Etelä-Karjalassa hyvät olosuhteet. Autoilijoiden kannatttaa kuitenkin seurata jäätilannetta tarkkaan.

Railot ja virtauspaikat voivat olla vaarallisia.

– Nyt näyttää siltä, että olosuhteet ovat aika ihanteelliset. Jäällä on kuitenkin aina vaaranpaikkoja. Koskaan ei voi olla täysin varma, että jää kantaa. Jää liikkuu ja on yksinkertaisesti erilainen elementti kuin maa. Vesi voi myös nousta jään pinnalle. Monet autoilijat onneksi tietävät nämä olosuhteet.

Jääratojen lisäksi Suomessa on valtion ylläpitämiä jääteitä. Näillä pätevät samat säännöt kuin muussakin liikenteessä. Etelä-Karjalassa vilkkaatkin jääreitit ovat epävirallisia. Autoja kulkee esimerkiksi Lamposaaren lähistöllä ja Suomenniemeltä Huttusenniemen suuntaan.

Luvattomiin jääajoihin puuttuu poliisi. Ympäristöviranomaiset pystyvät puuttumaan asiaan vain tiedottamalla ja kehottamalla hankkimaan lupia jo hyvissä ajoin.