Koulun nurkalla kyttäävä huumekauppias on historiaa – väylät ja valikoima jatkuvassa kasvussa

Perinteisiä amfetamiinia ja kannabista käytetetään Keski-Pohjanmaalla kyllä yhä, mutta yhä enemmän tilataan netin kautta synteettisiä huumeita ja voimakkaita opiaattikorvauslääkkeitä. Kotikasvatuskin on runsasta, mutta samalla repertuaari on laajentunut niin, että poliisilla on täysi työ pysyä kehityksen mukana.

Kotimaa
Subutex-tabletteja.

Perinteinen kuva koulun nurkalla asiakkaita etsivästä huumekauppiaasta on historiaa, kuittaa rikosylikonstaapeli Esko Yli-Hallila, joka toimii Keski-Pohjanmaan ryhmänvetäjänä huumepuolella.

– Kyllä tuo on mennyttä aikaa ja elämää. Sosiaalinen media tuo nuorille uusia kanavia, joita voi hyödyntää. Poliisi koettaa sitten tulla perässä.

Vaikka joka kolmas Kokkolassa vastaantuleva huumejuttu liittyykin kotikasvatukseen, juuri nettikauppa on isossa kasvussa. Netin kautta aineita tilaavat erityisesti nuoret, ja tämä bisnes ei vielä rumennakaan täysmääräisesti poliisin tilastoja. Tullin tilastoissa tilausten kasvu jo näkyy.

Netistä hankitaan korvaushoitolääkkeitä ja synteettisiä aineita, jotka sijoittuvat Yli-Hallilan mukaan jonnekin amfetamiinin ja ekstaasin välimaastoon. Jos kyseessä ei ole huumeeksi luokiteltu aine, sen ostaja voi narahtaa vain lääkerikoksesta tai -rikkomuksesta.

Kehitys on kuitenkin ottanut poliisin näkökulmasta ison askeleen eteenpäin: ennen saattoi kestää jopa vuoden, ennen kuin uusi kemiallinen yhdiste saatiin luokiteltua huumausaineeksi. Nyt sama voi hoitua kuukaudessa.

Rikosylikonstaapeli Esko Yli-Hallila uskoo, että repertuaarin laajeneminen on valtakunnallinen ilmiö ja mahdolliset alue-erot kertovat pikemminkin poliisin kuin halukkaiden resursseista:

– Jos on puhtaampia alueita, se johtuu varmasti pitkälti siitä, ettei alueella ole resurssoitu huumepuolelle poliiseja ja tutkintaa, sanoo Yli-Hallila.

Subutex suuri ongelma Kokkolassa

Yksi Kokkolan suurimmista ongelmista huumerintamalla on Subutex. Buprenorfiinit on aikanaan suunniteltu opiaatti- eli esimerkiksi heroiiniriippuvaisten korvaushoitolääkkeeksi. Nykyään ympäri maailmaa liikkuvat lääkeet ovat suuri ongelma, sanoo Yli-Halllila:

– Subutex on pahin myrkky: se koukuttaa tosi nopeasti ja on lähes heroiinin kaltainen aine.

Buprenorfiinit ovat myös kallista kauppatavaraa: 100 euroa tabletti.

– Se näkyy omaisuusrikosrintamalla. Varkaudet ja murrot ovat lisääntyneet vuoden aikana.

Jos on puhtaampia alueita, se johtuu varmasti pitkälti siitä, ettei alueella ole resurssoitu huumepuolelle poliiseja ja tutkintaa.

Rikosylikonstaapeli Esko Yli-Hallila

Käytössä kuluu Keski-Pohjanmaalla yhä myös perinteisiä amfetamiinia ja kannabista. Myös ekstaasipillereitä liikkuu. Omistajaa vaiihtavat lisäksi keskushermostolääkkeet, kuten rauhoittavat.

Keski-Pohjanmaalla poliisi hoitaa noin 300 huumejuttua vuodessa. Niistä alle 10 on törkeitä. Kolmannes kaikista jutuista koskee huumeiden kotikasvatusta, joka ei siis ole kadonnut valikoiman laajennuttuakaan.