Yara on saanut valtion tarjouksen Sokli-rahoituksesta – tukisumma julki kevään aikana

Liikenneministeriö on lähettänyt norjalaiselle kaivosyhtiö Yaralle valtion tarjouksen tuesta Soklin kaivoksen investointeihin. Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikon (kok.) mukaan kevään aikana kerrotaan rahasumma, minkä valtio voisi maksaa kaivosyhtiölle.

Kotimaa
Kartta, jossa paikkakunnat Kemijärvi, Salla, Savukoski, Martti ja Sokli. Merkittynä myös Soklin kaivosradan ja kaivosmaantien reitit.
Yle Uutisgrafiikka

Tarjouksen antamisen jälkeen Yara ja ministeriö ovat jatkaneet neuvotteluita. Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko kertoo odottavansa tuloksia näistä keskusteluista.

– Tavoitteena on, että ensi viikolla talouspoliittisessa ministeriryhmässä jälleen käsitellään asiaa, jos neuvottelut edistyvät siihen mennessä. Kyllä yhä Soklin puolesta taistelen, Risikko sanoi Rovaniemellä tiistaina.

Rahoituksen jakautuminen valtion ja kaivosyhtiön kesken on yhä auki. Ministeriö linjasi loppuvuonna, että valtion osuus ratavaihtoehdon kokonaiskustannuksista on alle puolet.

Kaivosyhtiö Yaran mukaan sen tavoitteena on, että valtio maksaa kokonaan vanhojen tie- ja rataosuuksien uusimisen ja Yaran kanssa puoliksi Soklin uuden radan. Näin valtion maksuosuus olisi 285 miljoonaa aiemmin arvellun 200 miljoonan sijasta.

Risikko: Ei vaalikikka

Ministeri Risikko ei vieläkään suostu puhumaan summista.

– Olemme lähteneet siitä, että se olisi ratavaihtoehto, mutta se on hurjan kallis suhteessa tievaihtoehtoon. Kaikki vaihtoehdot ovat yhä pöydällä, koska rahaa on vähän. Mutta tämä on niin tärkeä hanke, Risikko sanoo.

Sokli-ratkaisu venyy arvioiden mukaan vielä kuukausia ja vaalikausikin lähenee loppuaan. Risikko kieltää, että Soklin tuesta puhuminen olisi pelkkä vaalitemppu.

– Ei missään nimessä, kyllä tätä on valmisteltu aivan vakavalla mielellä.

Risikon mukaan tämän kevään ja tämän hallituksen aikana linjataan, mikä on Soklille tarjottava tukisumma.