Hyppää sisältöön

Kaverit pelastivat Thaimaan kaduilla kerjänneen ystävänsä: "Oli pakko auttaa vielä kerran"

Nettivideot Thaimaassa konttaavasta ja kerjäävästä Tuomaksesta saivat kaverit auttamaan rapajuopoksi ajautunutta ystäväänsä vielä kerran. Samalla syntyi dokumentti Hymyjen maa.

Hymyjen maa
Ohjaaja Heikki Häkkinen ja kuvaaja-leikkaaja Joni Luomanen kertovat elokuvasta ja sen tekemisestä.

Hymyjen maan alkupuolella nähdään vanhoja valokuvia päähenkilöstä Tuomaksesta. Kuvissa hymyilee muusikon alku, joka nauttii kavereiden seurasta ja hauskanpidosta.

Kontrasti elokuvan nykyhetkeen on raju. 38-vuotias Tuomas on asunut Thaimaassa kymmenen vuotta. Hauskanpito on muuttunut alkoholismiksi, ja alkoholismi on vienyt kaiken. Vaimo on ottanut eron. Koti ja terveys ovat mennyttä. Tuomas on juonut itsensä niin huonoon kuntoon, että jalat eivät enää toimi. Olemus on luurankomainen, painoa alle 40 kiloa.

Tuomas on dokumentin ohjaajan Heikki Häkkisen lapsuudenystävä Tampereelta. Ennen elokuvaa Häkkinen oli vuosien mittaan auttanut ystäväänsä monet kerrat.

– Minä ja moni muu olimme autelleet Tuomasta lähinnä rahallisesti, mutta kyllästyimme, kun rahat menivät alkoholismin ylläpitoon, kertoo Heikki Häkkinen.

– Sitten Youtubeen ilmestyi videoita Thaimaassa pienen kylän kaduilla konttaavasta ja kerjäävästä Tuomaksesta. Se oli pysähdyttävä hetki. Tuli sellainen tunne, että oli pakko vielä kerran auttaa.

"Aina pitää auttaa, jos pystyy"

Sitten Youtubeen ilmestyi videoita Thaimaassa pienen kylän kaduilla konttaavasta ja kerjäävästä Tuomaksesta. Se oli pysähdyttävä hetki. Tuli sellainen tunne, että oli pakko vielä kerran auttaa.

Heikki Häkkinen

Hymyjen maan ohjaajalla Heikki Häkkisellä ja kuvaaja-leikkaaja Joni Luomasella on musiikkivideotausta. Tuomaksen pelastamisesta tuli heidän ensimmäinen dokumenttielokuvansa. Siinä kuvataan viikon mittaista pelastusmatkaa Thaimaahan ja Tuomaksen tuomista Suomeen. Elokuvassa nähdään muun muassa, mitä kaikkea kaverit joutuvat tekemään, jotta riutunut ystävä saadaan matkustuskuntoon ja Suomeen.

– Päällimmäisenä elokuva käsittelee ystävyyttä ja sitä, kuinka pitkälle voi toista auttaa ja onko siitä mitään hyötyä. Tämän dokumentin jälkeen meillä on sellainen olo, että aina pitää auttaa, jos pystyy.

– Tässä sivutaan myös alkoholismia sekä Suomen hyvinvointiyhteiskuntaa ja tukijärjestelmää. Onko oikein, että mies saa tukea Suomesta ja juo niillä rahoilla itsensä kävelykyvyttömäksi Thaimaassa?

Juominen alkoi uudestaan

Elokuva käsittelee ystävyyttä ja sitä, kuinka pitkälle voi toista auttaa. Tämän dokumentin jälkeen meillä on sellainen olo, että aina pitää auttaa, jos pystyy.

Heikki Häkkinen

Tuomas on elokuvan teon jälkeen muuttanut takaisin Thaimaahan ja elää siellä eläkkeen turvin. Juominen jatkuu. Kavereita ei silti kaduta – auttaminen ei ollut turhaa.

– Jos emme olisi lähteneet, Tuomas olisi saattanut menehtyä sinne, arvioi Heikki Häkkinen.

– Alkoholistihan hän on eli juo päivittäin olutta, mutta on paremmassa kunnossa kuin silloin, kun hänet löysimme. Olemme olleet häneen yhteydessä, mutta meiltä konstit loppuvat kesken. Tuomas tarvitsisi ammattilaisen apua.

– Tuomas ei ole vielä elokuvaa nähnyt, mutta kun hän näkee, toivottavasti se on jonkinlainen kimmoke kohti parempaa elämää.

Hymyjen maa saa ensi-iltana 29. tammikuuta DocPoint -festivaalilla Helsingissä. Elokuva nähdään myöhemmin myös Ylen tv-kanavalla.

.
.