1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Kaunokirjallisuuden myynti laski selvästi viime vuonna

Viime vuosi oli huono kaunokirjallisuuden myynnille. Kaunokirjallisuuden myynti laski 10 prosenttia, kertovat Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton myyntitilastot.

Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Kirjojen kokonaismyynti laski viime vuonna 8 prosenttia. Talouden yleinen tilanne ja kysynnän heikko taso vaikuttivat viime vuoden kirjamyynnissä erityisesti kaunokirjallisuuteen, ja kaunokirjojen myynti laski noin 10 prosenttia. Erityisen haasteellinen vuosi 2014 oli käännetylle kaunokirjallisuudelle, kertovat Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton tilastot.

Vuoden myydyin kaunokirja oli Finlandia-voittaja Jussi Valtosen teos He eivät tiedä mitä tekevät, jonka kokonaismyynti oli lähes 74 000 kappaletta. Se on yli 10 000 kappaletta enemmän kuin edellisen vuoden suosituimman kirjan myynti.

Vuoden myydyin tietokirja – ja samalla koko vuoden myydyin kirja - oli Ari Mennanderin Teemu.

Sähkökirjoja ei vielä myydä paljoa. Kokonaismyynnistä sähkökirjojen osuus Suomessa on alle yhden prosentin. Myyntikanavista kirjakauppa vahvisti asemiaan ja erityisesti verkkokirjakaupat pärjäsivät hyvin.

Lasten- ja nuortenkirjojen myynti kasvoi vuonna 2014 noin kaksi prosenttia. Kotimaisen lasten- ja nuortenkirjojen myyntilistan kärkisijaa pitää Mauri Kunnaksen Herra Hakkarainen harrastaa ja käännetyn puolella ykkössijalla on elokuvanakin nähty John Greenin Tähtiin kirjoitettu virhe.