Päijät-Hämeen ekaluokkalaiset kohtaavat Jeanin ja Ainon

Musiikkinäytelmä Aino ja Jean avaa Lahden Sibelius-juhlavuoden ja vie aikamatkalle 1900-luvun Suomeen. Näytelmän näkee parituhatta pientä koululaista.

kulttuuri
Sibelius-näytelmän hahmoja.
Taavi Salmivaara / Yle

Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden alkajaisiksi Lahden Pikkuteatteri valmistautuu esittämään lapsille aikalaiskuvauksen Jean Sibeliuksesta ja tämän vaimosta Ainosta.

Mikko Matias Peltoniemi esittää nelikymppistä Sibeliusta. Tiistain ensi-iltaan oli haastatteluhetkellä enää hetki, mutta silti tekemistä oli vielä.

Se on antoisa kokemus. Ei koskaan tiedä, mitä tapahtuu.

Mikko Matias Peltoniemi

– Aina on tekemistä. Vielä minuuttia ennen näytöstä on tekemistä. Se tapahtuu pitkälti pään sisällä. Jos ei muuta, niin ainakin on jännittämistä. Jännitän ennen lavalle menoa, kuten kaikki esiintyjät tietävät, sanoo Peltoniemi.

Työryhmä on tehnyt kovasti töitä viimeistelläkseen musiikkinäytelmän ajallaan yleisön nähtäväksi. Ohjaaja Lassi Puodinkedon ääni on käheänä jo ennen ensi-iltaa – tosin henkilökohtaisista syistä.

Hän kannusti viikonvaihteessa Tukholmassa vapaaottelijoita.

– En usko ohjaajana huutamiseen. Näytelmä on ryhmäprosessi, ja kaikilla on yhteinen tavoite, jota kohti mennään. Yksi riita meillä taisi jossain vaiheessa olla, mutta riitely on eri asia kuin näyttelijöille huutaminen, Puodinketo sanoo.

Lapsiyleisö on vaativaa

Yleisö koostuu pääasiassa lapsista, sillä sen tulevat katsomaan kaikki Päijät-Hämeen parituhatta ekaluokkalaista. Näytelmässä yleisö ei jää pelkästään katsojan rooliin vaan heidät osallistetaan näytelmän tekemiseen.

Näyttelijä odottaa yleisön kohtaamista mielenkiinnolla.

Yksi riita meillä taisi jossain vaiheessa olla, mutta riitely on eri asia kuin näyttelijöille huutaminen.

Lassi Puodinketo

– Se on antoisa kokemus. Ei koskaan tiedä, mitä tapahtuu. Otamme ekaluokkalaisia lavalle, ja he pääsevät tekemään asioita meidän kanssamme, Peltoniemi kertoo.

Finlandiaan tarvitaan iso orkesteri

Sibeliuksen laajasta tuotannosta on helppo nostaa esille esimerkiksi Finlandia-hymni. Pikkuteatterin Aino ja Jean -musiikkinäytelmässä se loistaa poissaolollaan ymmärrettävistä syistä.

– Finlandiassa on niin iso orkesteri, että tässä näytelmässä sitä ei kuulla. Tällä kokoonpanolla se ei soi. Sen sijaan luvassa on alkuperäistä Sibeliuksen musiikkia jousiorkesterille. Tärkeässä roolissa on Rakastava-sarja, jonka kaikki kolme osaa kuuluvat näytelmässä. Kaiken kaikkiaan luvassa on puoli tuntia soivaa materiaalia, sanoo kapellimestari Petri Komulainen.