Auschwitzin vapauttamisen 70-vuotispäivän muistoseremoniat menossa Puolassa

Puolassa Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisen 70-vuotispäivän tapahtumat ovat alkaneet seppeleenlaskuilla. Virallisiin muistojuhlallisuuksiin osallistuu Auschwitzista selvinneitä ainakin 17 eri maasta. Natsi-Saksan pahamaineisimmalla keskitysleirillä tapettiin yli miljoona ihmistä.

Ulkomaat
Auschwitzin vapautumisen 70-vuotisseremonia seppeleenlasku
Auschwitzista selvinneet laskivat seppeleitä keskitysleirin kuolemanseinälle Auschwitzin vapauttamisen 70-vuotisseremoniassa.REU

Auschwitzin vapauttamisen 70-vuotispäivän aluksi seppeleitä laskettiin niin kutsutulle kuolemanseinälle, jolle keskitysleirivankeja ammuttiin. Seppeleiden laskuun osallistui jopa sata entistä vankia ja Puolan presidentti Bronislaw Komorowski.

Päivä jatkuu muistomessulla sekä kynttilöiden sytytyksellä. Myöhemmin iltapäivällä pidettävään pääseremoniaan osallistuu Euroopan valtionpäämiehiä, muun muassa Ranskan ja Saksan presidentit.

Sen sijaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ei saavu paikalle, vaikka Auschwitzin aikanaan vapauttivat nimenomaan neuvostojoukot.

Ukrainan kriisi varjostaa

Uutistoimisto Reutersin saamien tietojen mukaan Puola ei olisi lähettänyt Putinille virallista kutsua Auschwitzin vapauttamisen muistoseremoniaan. Puola on kuulunut Venäjän kovimpiin arvostelijoihin sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Ukrainalta Krimin.

Putinin hallinnon kansliapäällikön Sergei Ivanovin on määrä osallistua Putinin sijaan. Ukrainan presidentti Petro Porošenko on tiettävästi paikalla.

Lähteet: Reuters, AP