Tyttö tehtaan varjosta haettiin kotoa kesätöihin

Kemiläinen Anna-Maija Kurttila julkistaa tiistaina muistelmansa "Tyttö tehtaan varjosta". Kirjassa Kurttila muistelee elämäänsä 1940-luvun lopusta 60-luvun alkuun synnyinkaupungissaan Kemissä.

kulttuuri
Anna-Maija Kurttila
Anna-Maija Kurttilan tyttären poika suunnitteli ja toteutti mummolleen kirjankannet ja ne menivät ihan sellaisenaan painoon.Jari Vesa / Yle

Kurttilan muistelmissa liikutaan Veitsiluodossa ja tehdasyhteisöissä Ritikassa, Rytikarissa, Hepolahdessa ja Kemin keskustassa. Omakustanteinen teos oli alunperin tarkoitettu vain lähipiirille, Anna-Maija Kurttila paljastaa.

– Kyllä minä tein sen omille lapsille ja lastenlapsille sekä sukulaisten lapsille, toteaa Kurttila.

Tehdasmiljöön varjossa kasvanut Anna-Maija Kurttila huomasi netissä Kemin ja Rytikarin keskusteluryhmissä kiinnostusta tarinoihinsa ja niinpä hän päätti julkaista ne kirjana.

– Palautetta on tullut tehdaskaupunkilaisilta siitä, että onpa kiva lukea kirjaa, kun joku muistaa nämä vanhat asiat samalla tavalla, kertoo Kurttila.

Kirja kertoo nuoren tytön kasvutarinan

Kurttila kertoo tehdaskaupunkilaisuuden olleen hänelle luonteva osa elämää, useiden leikki- ja sittemmin koulukavereiden vanhemmat olivat tehtaalla töissä. Anna-Maija Kurttilan omakin isä oli.

– Ja 14-vuotiaana tultiin kotoa hakemaan, että eikös se teidän tyttö ole jo niin vanha, että voisi tulla tehtaalle töihin. Isä koitti sanoa, että liian nuori olen eikä hän vielä päästä, Kurttila naurahtaa muistolle.

Kyllä minä tein sen omille lapsille ja lastenlapsille sekä sukulaisten lapsille

Kurttila – tyttönimeltään Räsänen – kuvaa kirjassaan paitsi lapsuutta ja nuoruutta, myös kasvua aikuiseksi. Vanhat leikki- ja koulutoverit jäivät vähemmälle yhteydenpidolle, mutta nyt hän toivoisi kirjanjulkistamisen yhteydessä näkevänsä paljon tuttuja kasvoja.

– Nopeasti se on mennyt tämä elämä, mutta nyt on se hetki, kun olisi kiva kohdata kavereita lapsuudesta ja nuoruudesta.

Kurttilan kirjan julkistamistilaisuus on Kemin kaupunginkirjaston lehtilukusalissa tiistaina klo 17.30.