Pyöräparkkien kevätsiivous löytää satoja hylättyjä pyöriä

Perinteinen pyöräparkkien siivous hyvätyistä polkupyöristä alkaa tänään Jyväskylässä. Joka vuosi löytyy satoja pyöriä, joita omistajat eivät enää kaipaa. Monet hylätyistä pyöristä ovat kapakkareissujen jäljiltä.

ilmiöt
Pyöräparkki Jyväskylän keskustassa.
Yle / Jussi Lindroos

Jyväskylässä pyöräparkkeihin jätetään joka vuosi satoja polkupyöriä. Voi vain arvailla, miten ne ovat sinne jääneet, sanoo katu- ja satamamestari Jan Viillos Jyväskylän kaupungista.

- Toki varmaan on pyöriä, jotka ovat omistajilta illan kämmyssä hävinneet. Sitten ei yksinkertaisesti muisteta, minne se on jätetty.

Viillos arvioi, että osa hylätyistä pyöristä on kaupungista jo pois muuttaneiden opiskelijoiden jäämistöä.

Toki varmaan on pyöriä, jotka ovat omistajilta illan kämmyssä hävinneet

Jan Viillos

- Pyörän arvo voi olla joitain kymmeniä tai maksimissaan sata euroa niin sen siirto kuitenkin maksaa jotain. Ehkä ihmiset hylkäävät ne sitten tuonne telineeseen siinä toiveessa, että joku sen siitä sitten korjaa talteen.

Pyörät valokuvataan ja laputetaan

Pyöräparkkien kevätsiivous on kolmivaiheinen. Aluksi pyöräparkeissa olevat pyörä valokuvataan. Tilannetta tarkastellaan uudelleen viikon kuluttua, jolloin valokuvista paikallistetaan samoilla sijoilla olevat pyörät. Nämä varustetaan uhkaavista poistotoimista kertovin tiedotelapuin. Jos tämä ei tehoa, siirretään pyörät varastotiloihin, joista niitä voi kysellä ja maksua vastaan noutaa pois.

Pyöräparkit on tarkoitettu pyörien lyhytaikaiseen pysäköintiin, ei säilytykseen

Jan Viilos

Katu- ja satamamestari Jan Viillos kertoo, että vuosittain laputetaan 300 - 500 pyörää. Niistä ilman omistajaa 70 -200 eli aika moni kuitenkin hakee pyörän kauopungilta ennen kuin se poistetaan pyöräparkista.

Jyväskylässä hylätyt pyörät viedään Sovatek-säätiön varastoon 17.helmikuuta.

Kaupunki muistuttaa, että pyöräparkit on tarkoitettu pyörien lyhytaikaiseen pysäköintiin, ei säilytykseen.