1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Professori: WinCapitan sisäpiiriläiset katsottiin Kailajärven rikoskumppaneiksi

Ankaran vastuun periaatteen mukaan myös vilpittömällä mielellä sijoitusklubissa mukana olleet joutuvat maksamaan saamansa rikoshyödyn valtiolle.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Sijoitusklubi WinCapitan rikos- ja hyötyjuttujen Pohjois-Savon haarassa annettiin tuomiot tiistaina. Syytettynä olleet 43 vastaajaa tuomittiin menettämään rikoshyötynä saadut rahat valtiolle. Pienin summa on noin 6 500 euroa ja suurin lähes 1,4 miljoonaa euroa.

Itä-Suomen rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mukaan tuomiot olivat hyvin pitkälti ennakoitavissa.

– Viime vuoden puolella korkein oikeus antoi kaksi merkittävää ennakkotapausta, jotka soveltuvat tähänkin tapaukseen. Joten yllätyksenä tuomio ei tullut.

Vastaajien valitusperusteiden Tolvanen arvioi olevan melko ohuet.

– Jokainen tapaus on toki omansa, mutta korkein oikeus on ottanut aika tiukan linjan, missä määrin näitä voidaan kohtuullistaa. Ja varsinainen oikeuskysymys on kahdella ratkaisulla viime vuoden puolella jo aika tyhjentävästi ratkaistu.

Kukaan ei saa hyötyä rikoksesta, ei edes toisen tekemästä

Törkeistä petoksista Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi nyt kolme miestä. Ehdolliset vankeusrangaistukset vaihtelevat yhden vuoden ja 10 kuukauden rangaistuksesta yhden vuoden ja kolmen kuukauden tuomioon.

Oikeuden mukaan miesten tuomitseminen rangaistukseen törkeästä petoksesta perustui siihen, että heidän katsottiin olevan niin sanottuja "sisäpiiriläisiä".

– Perusoletus sille on, että he ovat erehdyttäneet muita tulemaan toimintaan mukaan, hankkiakseen itselle hyötyä aiheuttaneet muille vahinkoa. Heidät on katsottu Hannu Kailajärven rikoskumppaneiksi.

Lisäksi jutussa oli mukana 33 vastaajaa, jotka tuomittiin menettämään saamansa rikoshyöty valtiolle. Näille vastaajille ei vaadittu vankeusrangaistusta ollenkaan.

– Heidän ei ole katsottu syyllistyneen rikokseen, koska he ovat olleet mukana vilpittömässä mielessä. Laki lähtee kuitenkin siitä, että toisenkin ihmisen rikoksen tuottama hyöty on aina menetettävä valtiolle, ja nämä 33 henkilöä ovat hyötyneet siitä, että Kailajärvi ja muut ovat syyllistyneet rikokseen. Tämä on niin kutsutun ankaran vastuun tilanne, eli kukaan ei saa hyötyä rikoksesta riippumatta siitä, kuka rikoksen on tehnyt.

Tolvanen arvioi, että WinCapita-vyyhti on ollut Suomen mittakaavassa omaa luokkaansa niin tekotavan, ihmismäärän kuin tuomioidenkin osalta.

– Kailajärvi määrättiin enimmäisrangaistukseen, mikä on jo sinänsä äärimmäisen harvinaista. Normaalitilanteessa tuomiot annetaan alimmalta kolmannekselta. Tuomiot ovat olleet varsin ankaria ja varsin moni ihminen on joutunut maksamaan takaisin hyötyjä, joita on menettelyssä saanut.