1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikkelin Ristiinan kylille ja rannoille yli 200 uutta rakennuspaikkaa

Mikkelin Ristiinassa kaavoitetaan poikkeuksellisen laajasti rantoja ja kyliä. Uusista rakennuspaikoista yli 70 on rannalla.

Kotimaan uutiset
Ristiinan kirkonkylän seudun osayleiskaavan muutosluonnos tuo yli 200 uutta rakennuspaikkaa.
Timo Ikonen / Yle

Tämän viikon ajan Ristiinassa pääsee asemakaava-arkkitehdin vastaanotolle keskustelemaan Ristiinan kirkonkylän seutua muovaavasta kaavaluonnoksesta. Vastaanoton ovi on käynyt alkuviikosta tiheään, sillä maanomistajat ja asukkaat ovat kiinnostuneita esimerkiksi rakennusoikeuksien määrästä jatkossa.

– Jo siitä, miten paljon soittoja tuli viime viikolla, oli nähtävissä, että tämä on ihmisiä kiinnostava asia. Eniten kaava koskettaa pienten lampien ja järvien rantoja, Saimaan rantoja ei tällä kertaa niinkään, sanoo asemakaava-arkkitehti Tuija Mustonen Mikkelin kaupungilta.

Kaava-alue ulottuu vanhalta Mikkelin ja Ristiinan väliseltä rajalta Heimarin seudulta aina Pellosniemen tuntumaan saakka. Taustalla on Mikkelin kaupungin strategia, jonka yhtenä tavoitteena on ympärivuotisen asutuksen lisääminen rannoilla. Toisaalta tarkoitus on rakentaa siltaa Mikkelin kaupunkikeskustan ja Ristiinan keskusta-alueen välille asutuksen lisäämisen myötä.

– Tässä on jo nykyään niin hyvät julkisen liikenteen verkot, että tähän suuntaan on hyvä asutusta laajentaa. Ihmisillä on toivetta päästä isommille tonteille asumaan ja rannat kiehtovat. Jos Mikkelistä pitäisi joku valtti löytää, joka tuo muualta asukkaita tänne, niin kyllä ne ovat Mikkelin rannat, toteaa Mustonen.

Kaavoitettavana on tällä kertaa lähinnä yksityisessä omistuksessa olevia maita.

– Kyllä kaava vähän nostaa maan arvoa tonttimaan mukana, sanoo Mustonen.

Vastaanottoviikon jälkeen Ristiinan kirkonkylän seudun osayleiskaavan muutosluonnos on nähtävillä vielä 20. helmikuuta saakka Mikkelin kaupungin virastotalolla. Siitä mahdollisesti tulevien muistutusten perusteella tehdään kaavaehdotus, joka tulee nähtäville syksyn mittaan.

Kaava puhuttaa ristiinalaisia

Vireillä oleva kaava saa niin kiitosta kuin moitteita vastaanotolle tulleilta asukkailta.

– Olen jo aikaisemminkin kommentoinut ja kysellyt aiheesta, mutta on vielä lisää sanomista. Mitoitusselosteessa puhutaan tasapuolisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta, mutta papereista päätellen se ei ihan nyt toteudu. Joitakin piirteitä tästä en vielä ymmärrä, mutta ehkä vielä ymmärrän, kun kysyn, pohtii Tarja Roinisto.

Roinisto arvelee, että keskiviikkona järjestettävä yleisötilaisuus kiinnostaa ristiinalaisia.

– Luulisin, että paikalle tulijoita on, mutta osa herää muutoksiin vasta kun ovat hakemassa rakentamislupaa, sanoo Roinisto.

Yleisötilaisuudet kaavaluonnoksesta järjestetään keskiviikkona 28.1. Ristiinan yhtenäiskoululla. Kirkonkylän alueesta keskustellaan kello 15.30 alkaen ja haja-asutusalueen rakennuspaikoista kello 18.30 alkaen.

Lue seuraavaksi