Paloturvallisuus ajaa antikvariaatin pakkotyhjennykseen

Pohjoiskarjalaisten yritysten ja laitosten paloturvallisuusasiat ovat hyvällä mallilla. Pelastuslaitos pyrkii aktiivisesti neuvomaan yrittäjiä vahinkojen ja lisätarkastusten välttämiseksi. Palotarkastukset suoritetaan liiketiloissa 1-10 vuoden välein. Joensuulainen antikvariaatti poistaa kirjoja paloturvallisuussyistä.

Kotimaa
Antikvaarisen kirjakaupan yrittäjä Ari Santala sekä vs. riskienhallintapäällikkö Tommi Mukkala.
Maiju Immonen / Yle

Joensuulaisen Ari Santalan 130 neliömetrin kokoisessa antikvaarisessa kirjakaupassa on noin 13 000 kirjaa ja yhteensä yli 20 000 erilaista tuotetta. Taatakseen paloturvallisesti riittävät kulkuväylät ahtaissa tiloissa, yrittäjän on pakko myydä tavaraa poistohintaan.

Lehti-ilmoituksessaan Santala kertoo myyvänsä kassillisen kirjoja eurolla tai kahdella, ja että käynnissä on "palotarkastajan määräyksestä pakkotyhjennys".

– Tavaraa on vähän liikaa täällä. Jos tätä ei saada tällä kampanjalla riittävän tyhjäksi niin sitten on vaihtoehtona viedä loput kaatopaikalle, Santala toteaa.

Hän on järjestänyt kampanjan ennenkin, ja huomannut sen toimivan.

– Kyllä tämä on kaikista tehokkain tapa poistaa tavaraa täältä.

"Yritämme välttää korjausmääräysten kirjoittamisia"

Santalan kampanja ei ole pelkkä mainostemppu, sillä liike pullistelee myyntitavaraa lattiasta kattoon. Kulkuväyliä luodakseen Santala todella joutuu kauppaamaan tavaraa halvalla.

Paikalle pyydetty pelastuslaitoksen edustaja huomauttaa Santalalle muutamista korjauskohteista. Ensin siirretään hyllykkö pois varauloskäynnin edestä ja tämän jälkeen nostetaan muutama kirja pois vaahtosammuttimen ympäriltä.

Yleensä päästään kuuntelemalla neuvoja ja saman tien korjaamalla tarvittavat asiat.

Tommi Mukkala

Paljon syttyvää materiaalia sisältävä Santalan antikvariaatti on jopa hieman yllättäen saanut palotarkastusvälikseen 10 vuotta. Tämä on suurin tarkastusväli, jonka liiketila voi saada. Se, kuinka usein liiketilan tarkastus suoritetaan perustuu riskienarviointiin sekä paikan paloturvallisuushistoriaan.

Paloherkästä myyntitavarasta huolimatta antikvariaatin paloturvallisuus on aiemmin todettu riittäväksi. Jokainen perus- tai lisätarkastus maksaa, joten harvempi tarkastusväli on yrittäjän kukkarolle suotuisampi.

– Kahden tunnin palotarkastus maksaa reilun sata euroa ja mahdollisesta lisätarkastuksesta veloitetaan sitten erikseen, riskienhallintapäällikön viransijainen Tommi Mukkala Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta kertoo.

– Yleensä päästään kuuntelemalla neuvoja ja saman tien korjaamalla tarvittavat asiat. Yritämme välttää korjausmääräysten kirjoittamisia, jotka johtavat jälkitarkastuksiin, Mukkala jatkaa.

Harvasta kohteesta vaaditaan jälkitarkastusta

Pohjois-Karjalassa suoritetaan vuosittain noin 1000 palotarkastusta yrityksissä ja laitoksissa. Vain noin viidestä prosentista vaaditaan jälkitarkastus. Pelastuslaitoksen tarkoitus tarkastusten järjestämisessä ei siis ole rahastaa, vaan olla yrittäjien tukena.

Palotarkastaja on yrittäjän ystävä.

Tommi Mukkala

– Neuvottelemalla päästään yleensä siihen hyvään lopputulokseen, varsinkin kun perustellaan minkä takia asiat pitää korjata. Yleensä asiakas ymmärtää ja homma saadaan kuntoon. Palotarkastaja on yrittäjän ystävä, Mukkala muistuttaa.