Pienoismalli vie matkalle keskiaikaiseen Turkuun – video

Aboa Vetus & Ars Nova -museossa esillä oleva pienoismalli havainnollistaa, miltä turkulaisessa Luostarikorttelissa näytti keskiajalla. Kortteli on sama, jossa museokävijät päivittäin liikkuvat.

Kotimaa
Pienoismalli keskiaikaisesta Turusta
Luostarikorttelin pienoismalli paljastaa, miltä näytti keskiaikaisessa Turussa.

Keskiaikaista Turkua kuvaava pienoismalli paljastettiin tänään Aboa Vetus & Ars Nova -museossa.

Malli kuvaa Luostarikorttelia eli juuri sitä aluetta, jonka raunioiden keskellä museokävijä saa käyskennellä. Pienoismallilla on pyritty havainnollistamaan sitä, millaiselta kulmakunta on näyttänyt keskiaikaisessa asussaan. Tutkimustyön ovat tehneet arkeologi Ilari Aalto ja arkkitehti-historioitsija Panu Savolainen.

Siinä on asioita, jotka olisivat voineet olla mahdollisia.

Ulla Clerc

– He ovat käyttäneet kaiken mahdollisen historiallisen tiedon ja loput on tulkittu. Suuri osa mallista on siis tulkintaa ja mielikuvitusta, siinä on asioita, jotka olisivat voineet olla mahdollisia, kertoo näyttelykuraattori Ulla Clerc.

Rakennukset pääosassa

Pienoismallissa ei ole lainkaan ihmishahmoja, sillä koko museossa on haluttu keskittyä rakennuksiin. Mallin yhteyteen laitettu animaatio luo kaupungin ylle ajankulua.

– On elokuun loppu. Aurinko nousee, pilviä kerääntyy taivaalle ja tulee sadekuuro. Sitten ilta pimenee ja kaupungin ainoa henkilö lähtee liikkeelle: yövartija lähtee kierrokselleen lyhtynsä kanssa, Clerc kuvailee.