Chilen parlamentti hyväksyi kiistellyn koulu-uudistuksen

Pitkän ja kiivaan keskustelun jälkeen parlamentti hyväksyi lakiesityksen, joka tähtää tasa-arvoiseen ja ilmaiseen koulutukseen. Uusi laki tekee lopun sotilasdiktatuurin aikaisesta koululaitoksesta.

Ulkomaat
Opiskelijat ovat vallanneet Manuel Barros Borgono lyseon mielenosoituspäivänä.
Opiskelijat ovat vallanneet Manuel Barros Borgono lyseon mielenosoituspäivänä vuonna 2012.Mario Ruiz / EPA

Chileläiset koululaiset ovat vaatineet ilmaista ja tasa-arvoista koululaitosta pääkaupungin Santiagon kaduilla vuosikausia. Ensimmäiset masssiiviset mielenosoitukset pidettiin jo vuonna 2006, ja vuosi vuodelta mielenosoitukset ovat keränneet enemmän väkeä.

Muutoksen tekeminen on kuitenkin ollut poliittisesti vaikeaa. Presidentti Michelle Bachelet yritti sitä jo ensimmäisellä presidenttikaudellaan (2006–2010), mutta ei saanut esityksiään läpi.

Maanantaina parlamentti kuitenkin hyväksyi uuden koululain selkein numeroin. Koulu-uudistus tulee voimaan maaliskuussa 2016.

Chilen oikeisto-oppositioon kuuluvat kansanedustajat keskeyttivät esityksen käsittelyn useaan kertaan mielenosoituksellisesti, ja osa heistä lähti kesken pois istuntosalista.

Koulutuksella ei voi enää tehdä voittoa

Chilen kolulaitos on perua sotilasdiktaattori Augusto Pinochetin ajoilta. Järjestelmä koostuu yksityiskouluista, valtion tukemista yksityiskouluista ja julkisista kouluista. Se ylläpitää vahvasti luokkaeroja, jotka kuuluvat Latinalaisen Amerikan jyrkimpiin.

Koulut ovat voineet valita oppilaat perheiden varallisuuden mukaan, ja koulujen omistajat ovat tehneet tähtitieteellisiä voittoja lukukausimaksuilla ja toisaalta valtiontuilla. Keskiluokka puolestaan on maksanut itsensä kipeäksi lasten lukukausimaksuista.

Uusi laki tuo tähän muutoksen. Sen on määrä lopettaa lukukausimaksut asteittain niistä kouluista, jotka saavat valtion tukea. Samalla valtion koulutukea nostetaan tuntuvasti. Laki myös kieltää oppilaiden laittamisen arvojärjestykseen.

– Uusi järjestelmä on iso askel kohti sellaista koulutusta, jossa jokaisella on tasa-arvoinen oikeus laadukkaaseen opetukseen syntyperästä riippumatta, sanoi opetusministeri Nicolás Eyzaguirre uutistoimisto Efelle parlamentin päätöksen jälkeen.

Muutoksen jälkeenkin Chilen koululaitos perustuu etupäässä yksityiskouluihin.