Vuoden tamperelainen on Santtu-Matias Rouvali – "Tampere on boheemi kaupunki"

Palanen teiskolaista graniittia komeilee tästä päivästä lähtien nurmijärveläisen kapellimestarin kotona. Tampere Filharmonian taiteellinen johtaja ja ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali on Vuoden Tamperelainen 2015 -tittelistään otettu.

kulttuuri
Santtu-Matias Rouvali
Palanen teiskolaista graniittia matkustaa Vuoden Tamperelainen 2015 -voittajan Santtu-Matias Rouvalin mukana Nurmijärvelle.Liisa Leinonen / Yle

Tamperelaiset ovat jälleen äänestäneet joukostaan vuoden tamperelaisen. Tulos näytti, että tamperelaisen katseessa riittää avaruutta ja vuoden tamperelainen voi olla myös ulkopaikkakuntalainen. Ääniä annettiin yli 5500 kappaletta, joista Santtu-Matias Rouvalille meni lähes tuhat.

Tampere Filharmonian taiteellinen johtaja ja ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali pitelee teiskolaisesta graniitista tehtyä palkintoa iloisena ja otettuna. Palanen pirkanmaalaista rotvallia päätyy Nurmijärvelle. Vuoden tamperelaisen titteli meni toisen kerran ulkopaikkakuntalaiselle.

Klassisen musiikin vetonaula

Äänestyksessä Rouvalia kuvailtiin positiiviseksi, sympaattiseksi ja taianomaiseksi. Nurmijärveläinen itse kuvailee tamperelaisia mutkattomiksi ihmisiksi.

Vaikka Rouvali asuu Nurmijärvellä, on hänet otettu Tampereella vastaan avosylin. Hän vetää klassisen musiikin konsertteihin ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin klassisesta musiikista innostuneet.

Tamperelainen höpöttelee enemmän ja niille on helppo höpötellä takaisin

Santtu-Matias Rouvali

Santtu-Matias Rouvali pitää Tamperetta boheemina kaupunkina, jossa ihmiset ovat boheemimpia kuin pääkaupunkiseudulla.

– Tamperelainen höpöttelee enemmän ja niille on helppo höpötellä takaisin, sanoo Rouvali.

Tampereella on vahva kulttuuriperusta

Rouvali pitää Tamperetta sopivan kokoisena. Pienet välimatkat tekevät esimerkiksi kulttuuritarjonnasta yhtenäisemmän, kun kaikkialle pääsee kävellen toisin kuin miljoonakaupungeissa.

– Tampere-talosta ja teattereista tulee yksi paikka mihin ihmiset menevät, koska kaikkialle pääsee kävellen, sanoo Rouvali.

Tunnustusta Rouvali pitää erityisesti merkkinä siitä, että Tampereella on vahva musiikillinen kulttuuripohja.

– Tämä kertoo paljon siitä, että meillä on tämänkokoiseksi kaupungiksi uniikki klassisen musiikin genre, ja kaupungilla on oma bändi, sanoo ylikapellimestari Rouvali.

Muuttoa Rouvali ei kuitenkaan suunnittele, koska tulevien työpaikkojen sijaintia on mahdoton ennustaa. Sen sijaan ajatus kesämökistä Pirkanmaalla ei olisi lainkaan hassumpi.