"Lahti pitää kaiken ja täällä ei tapahdu mitään" – nastolalaiset huolissaan asemastaan suuressa Lahdessa

Nastolan liittyminen Lahteen jakoi mielipiteet valtuustossa. Näin vaikuttaa olevan myös asukkaiden kohdalla.

Kotimaa
Nastolan raittia 2015
Juha-Petri Koponen / Yle

Yle Lahti kävi tiistaina Nastolan Rakokivessä kysymässä nastolalaisten tunnelmia maanantaisen kuntaliitospäätöksen jälkeen. Mielipiteet näyttävät jakaantuvan kahtia, mutta liitoksen kannattajatkin ovat huolissaan, mitä tapahtuu lähipalveluille.

– Minulle se on oikeastaan aivan sama, olenko lahtelainen vai nastolalainen. Olen asunut Nastolassa sen verran vähän aikaan. Mutta kyllä täällä pitäisi jatkossakin olla oma terveyskeskus, päiväkodit ja koulut, ja miksei myös kirjasto, sanoi Markku Isoherranen.

Kunhan vaan terveyspalvelut toimisivat jatkossakin

Ritva Lehtinen

Teuvo Kärkinen olisi suonut Nastolan jatkavan omillaan.

– Minusta vaan tuntuu, että me jäämme sivurooliin. Lahti pitää kaiken ja täällä ei tapahdu mitään.

Kärkisen kanssa liikkeellä ollut Aarno Maatala oli samoilla linjoilla, vaikka ei suoralta kädeltä tuomitsekaan yhdistymistä.

– Nyt on mielenkiintoista nähdä, että miten yrittäjät ja liikehuoneistot pysyvät täällä. Alkaako Nastola hiipua tästä hiljalleen. Mutta se näkee ken elää.

Ritva Lehtinen on luottavainen tulevaisuuden suhteen, eikä lähde tuomitsemaan, ennen kuin nähdään, mitä yhdistymisestä seuraa.

Mielenkiintoista nähdä, että miten yrittäjät ja liikehuoneistot pysyy täällä

Aarno Maatala

– Siinä on varmaan hyvät ja huonot puolensa, katsotaan mitä tapahtuu. Kunhan vaan terveyspalvelut toimisivat jatkossakin ja pidettäisiin toinen toisistamme huolta.

Leila Niemi on asunut Nastolassa 60-luvulta. Hän ei haikaile kunnan perään, mutta kantaa huolta vähäosaisista.

– Täällä on paljon työttömiä ja yksinhuoltajia, jotka tarvitsevat sosiaalipalveluja, toivottavasti niitä saa täältä jatkossakin eikä tarvitse lähteä Lahteen.

Olisi liitos hyväksytty tai ei, Niemi on kuullut Lahden kutsun jo aiemmin.

– Olen jo jonkin aikaa harkinnut muuttamista Uudestakylästä Lahteen. Siellä olisi vanhemmalle ihmiselle helpommin palvelut saatavilla.