Hyppää sisältöön

Hypo: Asuntolainat lähentyvät Norjan mallia – ei enää makseta kokonaan pois

Suomessa saatetaan siirtyä suosimaan mallia, jossa asuntolainoja ei enää makseta kokonaan pois, sanoo Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna. Norjassa asuntolainasta maksetaan pois noin 60 prosenttia, mutta sitten lyhentämistä höllennetään ja käytetään raha muuhun elämiseen.

Kuva: Yle

Pellervon taloustutkimuksen asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat halpenevat tänä vuonna koko maassa vajaan prosentin kasvukeskuksia myöten. Asuntokauppaa vaivaa niin ostajien kuin lainaa myöntävien pankkienkin varovaisuus.

– On odotettua ja toivottavaakin, että asuntojen hinnat myös kasvukeskuksissa tulevat lähemmäksi asunnonostajan ostokykyä ja halua. Se pitää asuntomarkkinoita käynnissä, sanoo Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna.

Asuntolainat muuttuvat

Asuntojen hintojen karattua monen ulottumattomiin myös asuntolainat vähitellen muuttuvat ja ehdot vaihtelevat entistä enemmän paikkakunnan ja asiakkaan maksukyvyn mukaan, Pauna sanoo.

Koron päälle tuleva pankin siivu eli marginaali vaihtelee ja myös laina-aikoihin tulee enemmän hajontaa.

– Parhaan maksukyvyn asiakkaat saavat lainansa alle yhden prosentin marginaalilla ja vähän heikomman maksukyvyn asiakkaat yli kahden prosentin marginaalilla, Pauna sanoo.

Lainoja myös myönnetään tulevaisuudessa Suomessakin yhä lyhempiin euriboreihin sidottuna, eli kuukauden ja kolmen kuukauden korot yleistyvät ja nyt tyypilliset puolen vuoden ja vuoden korkot jäävät vähemmistöön.

Viime vuosina korkojen mataluuden takia pankit ovat olleet nihkeitä sitomaan lainoja lyhyisiin korkoihin. Mutta jatkossa niitä ryhdyttäisiin siis aktiivisesti tarjoamaan.

– Lyhyet korot tekevät pankin varainhankinnasta ennustettavampaa, Pauna selittää.

Myös innostus kiinteäkorkoisiin asuntolainoihin kasvaa, kun korot alkavat jälleen nousta.

Suomalaiset tinkivät säntillisyydestä

Paunan mukaan pohjoismaiset asuntolainamarkkinat yhdentyvät ehdoiltaan 10–15 vuodessa. Syynä ovat kalliit asunnot, joiden rahoittamisessa riittää työtä niin asunnon ostajalla kuin lainoittajallakin. Suomalaisten perustapa maksaa asuntolainansa pois viimeistä senttiä myöten noin parissakymmenessä vuodessa voisi siis muuttua.

– Suomalaiset antavat periksi säntillisestä lainojen lyhennystahdista ja ruotsalaiset alkavat puolestaan vihdoin 150-vuotisia lainojaan lyhentelemään. Mallimme tulee lähestymään norjalaisia. Kun siellä asuntolainasta on maksettu puolet tai 60 prosenttia pois, niin sitten vähän höllennetään ja käytetään enemmän rahaa kulutukseen, Pauna kertoo.

Käytännössä se tarkoittaa laina-aikojen pidentymistä. Norjassa laina-ajat ovat noin 30 vuotta.

.
.