1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yhdeksänkymppiset sisarukset: Parasta on saada asua kotona!

Vappu Koukun ja Hilja Lensun luona Lemillä käy kotihoidon työntekijä kahdesti päivässä.

Kotimaan uutiset
Vanhus Lemi Vappu Koukku Hilja Lensu kotihoito Eksote
Yle

Sisarukset Hilja Lensu (91) ja Vappu Koukku (90) asuvat Koukun tilalla Lemin Ruomissa. Muualla päivätyönsä tehnyt Hilja Lensu muutti siskonsa seuraksi Vappu Koukun jäätyä leskeksi.

Siskosten päivät kuluvat talvella sisätiloissa. Matka omista kamareista keittiöön ja tupaan taittuu rollaattoreilla.

Nää tytöthän on kuin enkeleitä. Jos ei näitä olisi, niin johonkin laitokseen olisi muutettava

Hilja Lensu

– Näiden kanssa emme uskalla mennä ulos. Jalat on molemmilla huonot, mutta sisällä pystymme kyllä liikkumaan, sanoo Hilja Lensu.

– Kesällä poika nostaa meille tuolit ulos talon seinustalle. Siinä sitten paistatamme päivää, kertoo Vappu Koukku.

Tuvan seinälle ripustetut kunniakirjat kertovat, että Koukun navetassa on kasvatettu huippuluokan lehmiä ja emakoita ja tuotettu ensiluokkaista maitoa. Huomionosoitukset ovat Vappu Koukulle tärkeitä muistoja hyvin tehdystä työstä.

"Muutaman sanankin ehtii vaihtaa"

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten kotihoitopalvelun työntekijä käy Koukun tilalla kaksi kertaa päivässä.

Aamulla tupaan tupsahtava lähihoitaja Eliisa Saikko tuo postin tullessaan. Hän laittaa asiakkailleen silmätipat, pukee Vapulle tukisukat, tiskaa ja laittaa kahvikeittimen valmiiksi päiväkahveja varten. Saikon aamukäynti kestää parikymmentä minuuttia.

– Aina he ehtivät muutaman sanankin vaihtaa, sanoo Vappu Koukku.

Iltapäivällä katsomme vanhan kotimaisen elokuvan ykköseltä, monet uutiset päivässä ja Salkkarit illalla. Torstaisin katsomme eduskunnan kyselytunnin.

Hilja Lensu

– Nää tytöthän on kuin enkeleitä. Jos ei näitä olisi, niin johonkin laitokseen olisi muutettava, sanoo Hilja Lensu.

– Kerran kun tässäkin kunnossa vielä ollaan, niin kyllä mieluummin asutaan kotona. Ja kun on hyvät hoitajat, joihin voi luottaa, sanoo Vappu Koukku.

Vappu Koukun poika asuu samassa talossa. Hän on kuitenkin päivät töissä, joten kotihoitopalvelu on sisaruksille ehdoton kotona selviytymisen edellytys.

– Mika lämmittää uunit ja käy kaupassa. Ruokapalvelukin meillä kävi jonkin aikaa, mutta nyt mie laitan ruuat, kertoo Vappu Koukku. Hilja-sisko auttaa sen minkä pystyy.

Kotimaan tapahtumat kiinnostavat edelleen 

Ajanvietteistä tärkein on televisio.

– Iltapäivällä katsomme vanhan kotimaisen elokuvan ykköseltä, monet uutiset päivässä ja Salkkarit illalla. Torstaisin katsomme eduskunnan kyselytunnin, luettelee Hilja Lensu.

Hän muistuttaa, että maailman ja varsinkin kotimaan tapahtumat kiinnostavat edelleen.

Lue seuraavaksi