Kymenlaakson päiväkotien sisäilma säteilysyyniin

Säteilyturvakeskus selvittää päiväkotien radonpitoisuuksia. Kymenlaakso on korkean radonpitoisuuden alueetta, joten kaikkien kuntien kunnalliset ja yksityikset päiväkodit ovat saaneet selvityspyynnön. Mittauksia tehdään kevään aikana.

Kuva: Marjut Mäntymaa / Yle

Päiväkotien radonpitoisuudet selvitetään noin 60 kunnassa, myös kaikissa Kymenlaakson kunnissa.

Säteilyturvakeskuksen pyyntö koskee kaikkia kunnallisia ja yksityisiä päiväkoteja sekä ryhmäperhepäiväkoteja, jotka sijaitsevat korkean radonpitoisuuden alueilla.

Kotkan varhaiskasvatusjohtaja Maija Rikberg kertoo, että mittaukset on pyydetty tekemään huhtikuun loppuun mennessä. Kaupunki selvittää nyt, missä päiväkodeissa mittaukset ovat tarpeen tehdä.

Säteilyturvakeskuksen mukaan radonpitoisuus on syytä mitata uudelleen, mikäli edellisestä mittauksesta on kulunut yli kymmenen vuotta tai jos edellisen mittauksen jälkeen tiloissa on tehty merkittäviä rakennustöitä.

Mittaukset tehdään asettamalla radonpurkki tutkittavaan rakennukseen. Mittaustuloksin selvitetään, pitääkö joitain päiväkoteja korjata radonpitoisuuden alentamiseksi.

Säteilyturvakeskuksen hankkeen tarkoituksena on vähentää lasten ja henkilökunnan altistumista radioaktiiviselle radonkaasulle päiväkodeissa. Pitkäaikainen oleskelu suuressa radonpitoisuudessa lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään.

Päiväkotien radonpitoisuus on selvitettävä kunnissa, joissa pientaloissa mitatuista radonpitoisuuden vuosikeskiarvoista vähintään kymmenen prosenttia ylittää arvon 400 becquereliä kuutiometrissä.

Esimerkiksi Pyhtäällä 31 prosenttia ja Kotkassa 27 prosenttia mitatuista vuosikeskiarvoista ylittää sallitun rajan.