Neuvolat jakavat kulttuurilähetteitä vauva-arkea piristämään

Tampereen kaupunki jakaa kulttuurilähetteitä pienten lasten perheille. Tarkoituksena on helpottaa arjen töyssyjen jaksamista ja tehdä vuorovaikutuksesta vauvan kanssa luontevaa.

kulttuuri
Lapsi koskettaa paperin päällä olevaa mustikkaa.
Kalle Niskala / Yle

Tampereen kaupunki jakaa kevään aikana kulttuurilähetteitä pienten lasten perheille. Maksuttomaan kurssiin oikeuttavia kulttuurilähetteitä jaetaan neuvolan harkinnan mukaan perheille, joiden arvellaan hyötyvän yhteisestä tekemisestä eniten.

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä saatu avustus mahdollistaa useamman kurssin järjestämisen. Kurssien suureen suosioon on osattu nyt varautua, ja toimintaa todella kaipaavat perheiden mahtuminen mukaan on varmistettu.

– Tällä hetkellä kaikki kurssit ovat avoimia, mutta kulttuurilähete takaa kiintiöpaikan, sanoo lastenkulttuurin johtava koordinaattori Marianna Lehtinen.

Vauva-arkea piristämään

Kulttuurilähete on kehitetty yhdessä neuvoloiden kanssa, ja kulttuuritoiminta vastaa moneen tarpeeseen. Vauvan oman koordinaation kehittämisen lisäksi kulttuuritoiminta voi auttaa myös lapsen ja vanhemman suhteen muodostumiseen.

– Esimerkiksi avioero voi tarkoittaa isälle vaikeuksia muodostaa luontevaa suhdetta vauvaan, ja yhdessä rennosti tekemällä autetaan tällaisen suhteen muodostumista, sanoo Lehtinen.

Samalla kun sirkus-kurssilla pidetään hauskaa, oppii samalla vanhempi käsittelemään vauvaa luontevasti erilaisissa tilanteissa.

Vauva-arjen puuduttavuuteen kulttuurilähetteellä voi olla piristävä vaikutus, ja ryhmä voi helpottaa myös sosiaalisten kontaktien luomiseen.

– Ryhmiä järjestetään alueittain, jolloin tutustuu myös naapuruston ja lähialueiden perheisiin, sanoo Lehtinen.