Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen antaa piutpaut kasvatusvinkeille 

Opaskirjat ja niksit voi nakata nurkkaan. Jokainen lapsi on ainutkertainen. Se mikä sopii yhdelle, voi olla liikaa toiselle, sanoo lastenpsykiatri.

terveys
Jari Sinkkonen
Jari Sinkkonen Tuija Veirto / Yle

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Jari Sinkkoselta on turha mennä kyselemään, onko jäähynurkka hyvä vai huono kasvatuskeino lapselle ongelmatilanteissa.

– Se on väärä kysymys – riippuu lapsesta. Jokainen lapsi on ainutkertainen. Se mikä sopii yhdelle, voi olla liikaa toiselle.

Vinkkejä ja niksejä jaellaan kasvatusgurun mukaan ruoanlaittoon ja polkupyörän korjaamiseen, ei lasten kanssa toimimiseen ja elämiseen.

Rupattelun lomassa olennaisen äärelle

Kasvatusvinkkien sijaan Jari Sinkkonen kehottaa aikuisia eläytymään lapsen aivoituksiin ilman ennakko-odotuksia. Aikuisen tehtävä on keksiä toimiva konsti samalle aaltopituudelle pääsemiseksi. Rupattelu on hyvä alku.

– Mentalisaatiosta puhutaan asiantuntijapiireissä paljon tällä hetkellä. Kutsun sitä itse onkimiseksi.

"Onkimiselle" otollisia ovat tilanteet, joissa on rento ja paineeton tunnelma.

Jossain vaiheessa pidin kirjaa puhetilaisuuksista, mutta lopetin siinä vaiheessa, kun pääsin 900:aan.

Jari Sinkkonen

– Ruokapöytää kattaessa, treenikyydityksissä tai saunan lauteilla voi kysellä muun rupattelun lomassa kuulumisia ja saada selville lapsen elämään vaikuttavia, merkittäviä asioita.

Sinkkonen sanoo, että on alkanut suhtautua yhä kriittisemmin diagnostiikkaan lastenpsykiatriassa.

– Aika paljon lapsen tunnehäiriöistä ja ongelmakäyttäytymisestä on sopeutumisyrityksiä, jotka eivät toimi kaikissa olosuhteissa. Tarvitaan vuorovaikutusta ja näkökulman vaihtoa. Saattaa olla, että hyvä tapa hoitaa tai parantaa lapsi onkin muuttaa ja hoitaa ympäristöä.

Lahdessa kirkkosalin täydeltä väkeä

Kasvatusasiantuntijoiden luennoille on kentällä kysyntää. Lahdessakin Jari Sinkkosen ammattikasvattajille suunnattu päivä- ja vanhemmille tarkoitettu iltaluento keräsivät mittavan määrän kuulijoita.

Tilaisuuksista yhteistyökumppaneidensa kera vastannut Lahden Oppilashuollon kehittämistyöryhmä oli varautunut luentojen suosioon aiempien vastaavien perusteella. Tilaksi oli varattu Ristinkirkon iso sali.

Jari Sinkkosen luentotilaisuus Lahden Ristinkirkossa.
Jari Sinkkosen luento ammattikasvattajille keräsi salin täyteen Lahden Ristinkirkossa.Tuija Veirto / Yle

Jari Sinkkonen kertoo, että ei kierrä puhumassa enää ollenkaan niin paljon kuin joskus aiemmin.

– Jossain vaiheessa pidin kirjaa puhetilaisuuksista, mutta lopetin siinä vaiheessa, kun pääsin 900:aan.

Luentotilaisuuksien yleisö on monenkirjavaa joukkoa. Ammattilaisille ja vanhemmille puhe voi olla erilaista, mutta perusviesti on sama.

– Pyrin kertomaan lapsen kehityksestä ja välittämään viestiä siitä, että aikuinen pyrkisi ymmärtämään lasta ja mitoittamaan toimensa siten, kun vuorovaikutuksessa oleva lapsi juuri sillä hetkellä on.