Yhdysvaltain meteorologit myönsivät erehtyneensä lumivaroituksista

Historiallisen rajuksi ennustetun mutta huomattavasti vaisummaksi jääneen talvimyrskyn vuoksi tehtyjä varotoimia on moitittu ylimitoitetuiksi New Yorkissa.

Ulkomaat
Koiranulkoiluttaja ylittää katua lumisessa maisemassa.
Koiranulkoiluttaja ylitti tyhjää Delancey-katua New Yorkissa tiistaina. Voimakkain lumimyräkkä ohitti kaupungin, joka oli valmistautunut pahimpaan.Andrew Kelly / EPA

Yhdysvaltain sääpalveluita tuottava National Weather Service NWS on myöntänyt erehtyneensä ja ennustaneensa tiistaisen lumimyräkän väärin. Yhdysvaltain ilmatieteen laitoksen meteorologit olivat ennustaneet, että historiallinen lumimyrsky iskisi tiistaina New Yorkiin ja muualle itärannikolla.

Lumimyräkkä oli voimakas Massachusettsissa, mutta myrsky ohitti New Yorkin.

– On erittäin vaikeaa ennustaa nopeasti voimistuvia talvimyrskyjä, niiden kulkua ja kuinka pitkälle länteen raskaimmat lumirintamat etenevät, NSW pahoitteli.

New Yorkin Keskuspuistossa mitattiin noin 13 senttimetriä lunta, kun ennustukset olivat varoittaneet lähes metristä. Tiistaisen talvimyrskyn vuoksi tehtyjä varotoimia on moitittu ylimitoitetuiksi.

New York käytännössä sulkeutui tiistaina historiallisen rajuksi kuvaillun myrskyn vuoksi. Julkinen liikenne seisautettiin täysin ja ulkona liikkumista kehotettiin välttämään. Asukkaat hamstrasivat ruokaa varoitusten johdosta.

New Yorkin pormestarin Bill de Blasion mukaan varotoimiin ryhdyttiin vallitsevien sääennusteiden perusteella.

– Olisiko parempi olla varautumatta? Olla turvassa vai ei? hän kyseli.

Arki alkoi palautua normaaliksi myöhään tiistaina ja julkinen liikenne käynnistyi.

Massachusettsissa sähköjä poikki ja evakuointeja

Massachusettsissa myrsky sen sijaan jätti tuhansia ilman sähköjä ja satoja ilman lämmitystä jääneitä asukkaita on paikoin evakuoitu hätämajoitukseen.

Yksi ydinvoimala jouduttiin sulkemaan sen sähköyhteyksien mentyä poikki. Bostonissa lunta tuli 60 senttimetriä ja tuuli painoi sitä korkeisiin kinoksiin. Kaupungin ulkopuolella lunta tuli liki metri.

Myös Bostonissa liikkumisrajoituksia alettiin purkaa tiistai-iltana ja julkisen liikenteen oli määrä käynnistä keskiviikkona. Autoilijoita kehotettiin yhä varovaisuuteen.

Myrskyvaroitukset ovat yhä voimassa Mainessa. Myrsky jatkaa matkaa kohti Kanadaa.

Lähteet: Reuters