1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Applen kvartaali oli tuottoisampi kuin millään yhtiöllä koskaan

Uusi iPhone-malli oli odottamattoman haluttu ympäri maailman, mutta etenkin Kiinassa. Apple sanoo luottavansa sen markkinoihin lujasti myös jatkossa.

Applen tuotteita liikkeen ikkunassa Virginiassa tiistaina 27. tammikuuta. Kuva: Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltalaisen elektroniikkayhtiö Applen tulos kolmen viime kuukauden aikana oli suurempi kuin yhdelläkään yhtiöllä tätä ennen. Liikevaihto viime vuoden loka–joulukuussa oli 65,5 miljardia euroa eli lähes kolmanneksen enemmän kuin toissa vuoden lopulla. Toimitusjohtaja Tim Cookin mukaan myynti oli kerrassaan huimaa ja rikkoi yhtiön kaikki odotukset.

Aiempi kvartaaliennätys oli yhdysvaltalaisella öljy-yhtiöllä ExxonMobililla vuoden 2012 toisella neljänneksellä. 

Kertoessaan muhkeasta osavuosituloksestaanyhtiö ilmoitti samalla toisen rajapyykin ohittamisesta: yhtiö oli myynyt miljardinnen laitteen, jossa on iOS-käyttöjärjestelmä.

Applen iPhone-puhelimia myytiin loka–joulukuussa 74,5 miljoonaa kappaletta. Kiinassa ja Taiwanissa, Applen toiseksi suurimmalla markkina-alueella,  myynti kaksinkertaistui.  

Iso näyttö on myyntivaltti

Vastikään myyntiin tulleen iPhone 6:n suuri kysyntä osoittaa, että aiempaa isompiruutuisille älypuhelimille on kysyntää, mikä todennäköisesti kasvattaa Applen liikevaihtoa tänäkin vuonna, sanoo analyytikko Frank Gillet.

Hän arvelee, että muun muassa Kiinassa myynti on roimaa vielä pitkään.  Myös Apple sanoo luottavansa nyt lujasti Kiinaan, jossa aiemmin suosittiin halpoja älypuhelimia ja Android-käyttöjärjestelmää.

Ennätystulos ei kuitenkaan ole vain Aasian ansioita, vaan suuria lukuja saatiin muualtakin. Esimerkiksi Brasiliassa myynti kaksinkertaistui. Yhdysvalloissa se kasvoi 44 prosenttia.

Applen iPad-tablettien myynti notkahti, mutta Macintosh-tietokoneita myyntiin niiden oman kvartaaliennätyksen edestä. Cookin mukaan iPadit ovat jääneet hieman ahtaalle isoruutuisten puhelimien ja Macintoshien väliin, mutta hän sanoo luottavansa iPadien uuteen nousuun ajan mittaan. Hänen toiveensa ovat iPadien työpaikkakäytön lisääntymisessä.