1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirjaston informaatikkoa arastellaan suotta – tartu hihasta ja kysy lukusuositusta

Informaatikot ovat mukavia miehiä ja naisia, jotka antavat mielellään lukusuosituksia kirjaston asiakkaille. Tiedonhaun ammattilainen saattaa löytää sinulle kirja-aarteen vaikkapa varaston kätköistä.

Kotimaan uutiset
Informaatikko Kai Sormunen.
Janne Ahjopalo / Yle

Moni kirjaston asiakas arkailee turhaan avun hakemista. Yleensä näyttöpäätteellä tuhrataan yksikseen aikaa käyttämällä vääriä hakusanoja ja sitten annetaan tuskastuneena periksi. Tällöin pelastava enkeli on lähellä – kirjaston informaatikko.

– Kerrankin eräs parikymppinen tyttö pyysi minulta lukusuosituksia. Kun en sillä sekunnilla osannut vastata, tyttö kysyi, mistä olen itse tykännyt. Tämän kautta tuntui löytyvän asiakasta miellyttäviä kirjoja ehkä hieman yllättäen, kertoo Joensuun pääkirjaston informaatikko Kai Sormunen.

On kiva metsästää jotakin tiettyä kirjaa asiakkaalle vaikkapa ympäri Suomen.

Kai Sormunen

Kirjat tulevat Sormuselle hyvin tutuiksi, sillä hän vastaa aikuisten kauno- ja tietokirjallisuuden sekä elokuvien hankinnoista. Tämän lisäksi alan ammattilainen tutustuu kirja-arvosteluihin ja lukee tietenkin itse ahkerasti.

– Minulle saa myös esittää hankintaehdotuksia.

Joensuussa informaatikko vetää erityisiä Keskiviikon kirjastohetkiä, jotka paneutuvat erilaisiin aihepiireihin, joita ovat olleet muun muassa maalaustaide kirjallisuudessa, pienoisromaanit ja tutkimusmatkat fiktiossa. Kirjoja esitellään ja niistä keskustellaan porukalla.

– Nuorempana olin ujo, mutta tämän työn kautta olen huomannut tykkääväni todella paljon asiakaspalvelusta. On kiva metsästää jotakin tiettyä kirjaa asiakkaalle vaikkapa ympäri Suomen. Joskus kirja-aarre voi löytyä varastosta, summaa Kai Sormunen.

Lue seuraavaksi