Espanjan auringosta tullut katukoira viihtyy suomalaisperheessä – "Koirat heitetään pois kun kyllästytään"

Joensuulainen Virve Sallanen kehuu juuri hankittua löytökoiraa, joka tottelee nimeä Kuka. Espanjalaisessa kulttuurissa koirien hylkääminen on valitettavan tavallista.

Kotimaa
Kuka-koira emäntänsä Virve Sallasen kanssa.
Henkka Leppänen

Uusi perheenjäsen Kuka herättää ihastusta joensuulaiskodissa. Hylätty koira on saatu Pohjois-Karjalaan Espanjan lämmöstä.

– Ei tästä ollenkaan huomaa, että se olisi ollut katukoira. Selvästikin Kuka on ollut joskus perheessä, sillä se ei säiky autoja eikä kodinkoneita. Kuka ei myöskään räyhää ihmisille ja se osaa kulkea talutushihnassa, kertoo Virve Sallanen.

Metsästyskoira podengo on yleisesti hylätty rotu.

Lea Pulkkinen

Espanjassa koirien hylkääminen on tavallista, sanoo Espanjan Katukoirat -yhdistyksen puheenjohtaja Lea Pulkkinen.

– Koira on pahimmillaan vain tavara, joka heitetään pois kun kyllästytään. Metsästyskoira podengo on yleisesti hylätty rotu.

Sekarotuisen Kukan hankkiminen ei ollut kallista, sillä kulukorvaus oli 470 euroa. Summaan sisältyvät sirutus, rokotukset, sterilisaatio, testaukset, omistajan tietojen rekisteröiminen ja eläimen matkaaminen lentokoneella uuteen kotimaahansa. Koiria välittävä yhdistys ei tee bisnestä, ja toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen.

– Suomessa samat toimenpiteet sekarotuiselle koiralle tekisivät kuluja helposti liki 1 000 euroa, sanoo Pulkkinen.

Vapaaehtoisuuteen pohjautuvaa ja valvottua

Katukoiratoimintaan liittyy harhaluuloja.

– Luullaan että katukoirat napataan suoraan lentokoneen kyytiin, vaikka ne viedään ensin tarhoille ja sitten kunto tarkastetaan. Koirat eivät siis tuo tauteja Suomeen. Koiria tuovien yhdistysten tulee olla virallisia maahantuojia, eli ne on rekisteröity Eviran maahantuontijärjestelmään. Espanjan lisäksi katukoiria tuodaan Suomeen muun muassa Kyproksesta, Bulgariasta, Venäjältä, Virosta ja Romaniasta.

Lämpimästä maasta kylmään Pohjolaan siirtyminen ei ole Kuka-koiraa säikäyttänyt.

– Ei se yhtään ihmettele lunta tai pakkasta. Hyppii innoissaan hankeen. Haluttiin antaa hyvä koti sille, myhäilee Virve Sallanen.