Jaavanmeren lentoturmassa jäämässä kateisiin kymmeniä

Matkustamossa oletettiin olevan useita ruumiita, mutta sukeltajien mukaan niin ei ole. Hylyn nostoyritykset ovat epäonnistuneet toistuvasti.

Ulkomaat

Toivo joulukuisen lentokoneturman kuolonuhrien löytymisestä on hiipumassa. Jaavanmereen joulukuun 28. päivänä pudonneessa AirAsia-yhtiön koneessa oli 162 ihmistä. 70:n ruumiit on löydetty, ja matkustamon hylystä uskottiin löytyvän useita muita, mutta päiviä jatkuneet sukellukset ovat osoittaneet toista.

Indonesian asevoimat, joka on pääosin vastannut hylyn nostoyrityksistä, on vetäytynyt turmapaikalta.

Viranomaisten mukaan vaikuttaa todennäköiseltä, että ruumiit ovat ajelehtineet merivirtojen mukana muualle tai uponneet merenpohjaan. Etsintöjä aiotaan kuitenkin jatkaa ainakin viikon ajan aiempaa laajemmalla alueella. Etsintöihin osallistuu kolme lentokonetta, useita laivoja sekä sukeltajia.

Olosuhteet Jaavanmerellä eivät ole suosineet etsijöitä. Merenkäynti on haitannut laivojen toimintaa, ja jotkut sukeltajista kärsivät dekompressiotaudista, koska he ovat nousseet syvyyksistä liian nopeasti tai pitäneet liian lyhyitä lepotaukoja.

Matkustamon 30-metristä hylkyä on yritetty nostaa useita kertoja, mutta yritykset ovat epäonnistuneet. Hylky makaa 30 metrin syvyydessä. Noin puolen kilometrin päässä merenpohjassa on ohjaamo-osa.

Indonesian asevoimat, joka on pääosin vastannut hylyn nostoyrityksistä, on vetäytynyt turmapaikalta. Onnettomuuden tutkijat haluaisivat kuitenkin edelleen, että hylky saataisiin kuivalle maalle turman syiden selvittämiseksi. Koneen viime vaiheet rekisteröineet mustat laatikot on saatu talteen, ja niiden tietoja analysoidaan parhaillaan.