1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Järjestö: Demokratia ottanut takapakkia maailmanlaajuisesti

Amerikkalainen Freedom House -järjestö paheksui Venäjää yrityksistä vaientaa hallinnon arvostelijat, Krimin niemimaan liittämisestä ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksista.

Kansalaisvapaudet ovat taantuneet maailmanlaajuisesti. Nykyisellään 60 prosenttia maailman väestöstä elää valtioissa, jotka eivät ole täysin vapaita, arvioi yhdysvaltalaisen Freedom House -järjestön tuore raportti.

61 maata on taantunut, kun taas yli 30 valtiossa kansalaisvapaudet ovat parantuneet, järjestö totesi vuosittaisessa raportissaan. Raportti arvioi kaikkiaan 195 valtion tilanteen.

Lähi-idässä ja Länsi-Afrikassa terrorismi on piinannut ihmisiä. Yksi huonoimmin pärjänneistä valtioista oli sisällissodan piinaama Syyria. Arabimaista poikkeus oli Tunisia, joka sai kiitosta arabikevään vallanvaihdoksen jälkeisistä uudistuksista ja viime syksynä järjestetyistä uuden perustuslain mukaisista parlamenttivaaleistaan.

Järjestö arvostelee Venäjän ja Krimin niemimaan tilannetta ja syyttää Venäjän rajoittaneen tataarien ja muiden Venäjään liittämistä vastustaneiden oikeuksia. Venäjää arvosteltiin lisäksi yrityksistä vaientaa hallituksen arvostelijat ja seksuaalivähemmistöjen asemasta.  

Freedom House paheksui myös Venezuelassa hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa tehtyjä joukkopidätyksiä. Se syytti useita muita Latinalaisen Amerikan maita välinpitämättömyydestä Venezuelan tilanteen suhteen.

Yhdysvallat oli amerikkalaisjärjestön raportissa kärkisijoilla. Raportissa kuitenkin moitittiin sitä, että väärinkäytöksistä epäillyt virkavallan edustajat harvoin joutuvat vastuuseen teoistaan. Raportti viittasi poliisin surmaamien aseistautumattomien mustien nuorukaisten tapauksiin New Yorkissa ja Missourissa. Se ruoti myös CIA:n harjoittamaa kidutusta, josta Yhdysvaltain senaatti julkaisi raporttinsa joulukuussa.