1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koira ei tunne häpeää, vaikka ihminen niin kuvitteleekin

Meillä on tapana tulkita eläinten eleitä samalla tavalla kuin tulkitsemme muita ihmisiä. Koiranomi Paula Speer muistuttaa kuitenkin, että eläinten järki ja tunteet eroavat ihmisten vastaavista.

Kotimaan uutiset
Koira makaa lattialla.
Kia-Frega Tyynismaa / Yle

Tämä koira todella häpeää tekosiaan – katso video! Syyllinen koira meni suihkukoppiin häpeämään! En se minä ollut – Näistä koirista paistaa syyllisyys ja häpeä.

Siinä muutama nettiotsikko esimerkkinä ihmisten tarpeesta inhimillistää eläinten käyttäytymistä.

Lietolainen koiranomi Paula Speer ei otsikoita purematta niele, vaan sanoo suoraan, ettei koira tunne häpeää.

– Ihminen tulkitsee eläimen eleitä väärin. Tulkitsemme ne niin kuin miltä me ihmiset näyttäisimme tehtyämme jotain väärin.

Palautteen tultava ajoissa, muuten se on turhaa

Jos koira on vaikka riepotellut roskapussin pari tuntia sitten, se ei osaa yhdistää kotiin palanneen omistajan toruja tuhotyöhönsä.

– Eläin ei yhdistä torumista tuhotyöhön vaan liittää vihaisuuden omistajan kotiintuloon. Omistajan kannattaa hillitä tunteensa, sillä eläimen toruminen väärässä kohdassa voi pahimmillaan heikentää eläimen ja omistajan luottamuksellista suhdetta.

Meidän ihmisten on hyvä oppia tuntemaan, miten koira toimii, jotta voidaan olla reiluja sitä kohtaan.

Paula Speer

Miten koiria sitten kannattaisi tai pitäisi tulkita? Speer sanoo, että joitain elkeitä on helpompi havaita.

– Jos koira esimerkiksi luimistaa korviaan, häntä on koipien välissä ja pää painuu alas, niin ne ovat merkkejä koiran alistumisesta.

Speerin mielestä pitäisi aina muistaa, että ihmisillä ja eläimillä on erilaiset säännöt, vaikka eläin olisikin kotona kuin yksi perheenjäsenistä.

– Ihminen on ihminen, ja koira on koira. Meidän ihmisten on hyvä oppia tuntemaan, miten koira toimii, jotta voidaan olla reiluja sitä kohtaan.

Kehu on paras koiran kasvattaja

Moni kouluttaa koiraa liian usein vääristä toimista torumalla. Paula Speer muistuttaa kuitenkin, että kehu on parempi kasvattaja.

Negatiivinen palaute on ongelmallista juuri siksi, että koira ei välttämättä yhdistä kieltoa oikeaan asiaan.

Paula Speer

– Se mistä koiraa palkitaan, niin sitä se lisää. Negatiivinen palaute on ongelmallista juuri siksi, että koira ei välttämättä yhdistä kieltoa oikeaan asiaan.

Vaikka koirat oppivat asioita ihmisten eleistä ja toimista, niin ihmisten on aina helpompi oppia koirasta samoja asioita, vakuuttaa Speer.

– Tietoa on paljon saatavana. Lisäksi koiria seuraamalla pystyy oppimaan koko ajan lisää koirien elekielestä.

Elekieli ei paljoa eroa eri roduilla, mutta toki koirat ovat luonteeltaan erilaisia.

– Todella laaja kirjo niitä eri eleitä kyllä on! Speer naurahtaa.

Lisätty 9.2. klo 10.00: Koiranomi on maksullinen koirankouluttajan tutkinto, se on toistaiseksi epävirallinen tutkintonimike. 1,5 vuotta kestävässä koulutuksessa opiskellaan muun muassa koirien anatomiaa, kouluttamista, sairauksia ja eri harrastuslajeja. Koirakoulutuksen asiantuntija, koiraterapeutti Janita Leinonen käynnisti koiranomi-koulutuksen Turussa vuonna 2002.

Lue seuraavaksi