Vammaiskortin puuttuminen johtaa nöyryyttäviin tilanteisiin: puhevammaista luultu humalaiseksi, toiselta evätty pääsy invavessaan

Tuhansilta vammaisilta puuttuu vammaisuuden todistava kortti, mikä aiheuttaa nöyryyttäviä tilanteita ja häpeää. Jos vamma ei näy ulospäin, kuten esimerkiksi aivovammaisilla, he joutuvat todistelemaan tilaansa vaikkapa saadakseen avustajan mukaansa tai päästäkseen inva-vessaan.

terveys
YLE / Etelä-Savo

Vammaiset ovat Suomessa vielä epätasa-arvoisessa asemassa, sillä vammaisuuden todistava kortti puuttuu esimerkiksi autisteilta sekä aivo- ja kehitysvammaisilta. Se tarkoittaa, että nämä ryhmät eivät saa avustajaa ilmaiseksi liikunta- ja kulttuuritapahtumiin, eivätkä VR:n saattajalippuja.

Tällainen kortti on Suomessa ainoastaan näkö- ja kuulovammaisilla.

– Tilanne on epätasa-arvoinen, mutta onneksi koko EU:n laajuinen vammaiskortti on suunnitteilla, huokaa Jaatinen vammaisperheiden monitoimikeskuksen toiminnanjohtaja Miina Weckroth.

Tilanne vaihtelee myös kunnittain, sillä jotkut kunnat myöntävät omia alueellisia avustajakorttejaan. Esimerkiksi 35 pohjalaiskunnassa on käytössä kattava ystävänkortti, jolla vammaisen avustaja pääse ilmaiseksi vapaa-ajan rientoihin, jopa 5 000 eri paikkaan. Kuitenkin yhtenäinen, koko maan kattava käytäntö puuttuu.

Uudistusta ovat hieman yllättäen aiemmin jarruttaneet myös vammaiset itse eli vammaisjärjestöt. Ne ovat pitäneet vammaiskorttia leimaavana, mutta viime vuosina asenteet ovat muuttuneet.

Nyt valtakunnallista ja jopa koko Euroopan kattavaa vammaiskorttia eli InclEUsive Cardia viedään eteenpäin. Sen toteutuessa vammaiset pääsisivät aiempaa helpommin matkustamaan joka puolella Eurooppaa.

Työssä ovat mukana Kela, vammaisfoorumi, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Euroopan komissio.

Kaksinkertainen hinta ilman korttia

Vammaisuuden voi VR:llä todistaa ainoastaan käyttämällä pyörätuolia tai näyttämällä näkö- ja kuulovammaisille tarkoitettua korttia.

– Osa siis joutuu maksamaan matkastaan kaksinkertaisen hinnan. Eli sellaiset, joille VR ei saattajakortin puuttumisen vuoksi myönnä maksutonta lippua avustajalle, kertoo Weckroth.

VR on kuitenkin jo lupautunut mukaan valtakunnalliseen vammaiskorttiin, jos sellainen saadaan aikaiseksi.

Isolla joukolla vammaisuus ei näy päälle päin. Näin on etenkin aivo- ja kehitysvammaisilla sekä autisteilla.

Heitä on pidetty humalaisena tai huumeveikkoina, eikä ole otettu vakavasti. Aika vaikea siinä on selittää, jos oma puhe epäselvää.

– Pyörätuolilla liikkuva saa todennäköisesti avustajan mukaan, mutta muuten vammaisuus on "todistettava". Se tuntuu monesta nöyryyttävältä.

Kortin puuttuminen rajoittaa monen liikkumista. Silloin kun vammainen tarvitsee avustajan julkiseen liikennevälineeseen, moni matka päättyy jo ennen alkamistaan.

– Kun kortti puuttuu, niin moni reissu jää vammaiselta tekemättä, harmittelee Weckroth.

Ikäviä kokemuksia ja hyppyyttämistä

Vammaisuuden todistava kortti olisikin säästänyt monelta ikävältä tilanteelta. Vammaisten lasten vanhempien perustamassa järjestössä on kuultu useita tarinoita nöyryyttävistä tilanteista.

Eräässä tapauksessa itse liikkuva, mutta avustajaa tarvitseva vammainen pyrki inva-vessaan liikuntahallissa.

– Vartija seisoi vessan ovella, eikä päästänyt kävelevää vammaista sisään. Kun vessaan pääsy evättiin, oli ainoa vaihtoehto lähteä kotiin kesken tilaisuuden, puuskahtaa Weckroth.

Vaikeasta puhevammasta kärsivät ovat usein hankalan tilanteen edessä.

– Heitä on pidetty humalaisina tai huumeveikkoina, eikä ole otettu vakavasti. Aika vaikea siinä on selittää, jos oma puhe on epäselvää.

Jos vammainen tarvitsee avustajaa uimiseen, joissakin kunnissa voi harrastukseen hakea erityisuimari-korttia. Se pitää anoa kuitenkin uimahallin kassalta lääkärintodistuksen kanssa.

– Eihän se kovin asialliselta ja mukavalta tunnu. Jono siinä takana ja sinä yrität selvittää henkilökohtaista asiaasi, kuvailee Weckroth.