1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Jobsin perintö elää - ”Apple myy paljon ja kalliilla”

Kun muiden valmistajien älypuhelimien hinnat laskevat, Apple toimii toisin. Uusien iPhone 6-puhelimien hinnat ovat satoja euroja entisiä malleja kalliimpia ja kauppa käy. Tästä kertoo viime yönä julkaistu yhtiön tulos, joka on pörssiyhtiöiden historian suurin neljännesvuositulos.

talous
Steve Jobs
Monica M. Davey / EPA

Vielä tietotekniikkayhtiö Applen perustaja Steve Jobsin kuoleman jälkeen markkinoilla mietittiin, mihin suuntaan yhtiö kääntyy. Nyt voidaan sanoa, että puheet alamäestä ovat olleet ennenaikaisia.

Apple ilmoitti keskiviikon vastaisena yönä neljännesvuosituloksesta, joka löi aikaisemmat laudalta. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan kyse oli historian suurimmasta tuloksesta.

Aalto-yliopiston tutkija Timo Seppälän mukaan Applen menestyksen salaisuus on yksinkertainen – myydä paljon ja kalliilla.

– Kautta rantain on kuulunut, että uusien kännyköiden myyntimäärät ovat olleet hurjia. Uusien mallien myyntihinnat ovat puolestaan olleet 200–300 euroa kalliimpia kuin vanhempien mallien, Seppälä sanoo.

Apple julkaisi uudet puhelinmallit viime vuoden syyskuussa. Ne ovat siis olleet vahvasti vaikuttamassa tuloksen syntyyn.

Samaan aikaan tietokoneiden myynti Applella on ollut entisen kaltaista ja taulutietokoneiden menekissä on ollut toivomisen varaa. Seppälä kuitenkin muistuttaa, että nykyisen menestyksen siemenet on jo kylvetty edesmenneen Jobsin aikana.

– Kyllä Applen tulos tulee niistä innovaatioista, jotka on luotu Steve Jobsin aikana. Teknologiassa mikään ei ole muuttunut alkuperäisestä iPhonesta, mikä tuli markkinoille 2007.

Kehitysaskeleet Seppälän mukaan liittyvät ainoastaan toiminnallisuuteen ja sovelluksien määrään. Applen tulosta selittää myös yhtiön tunkeutuminen Kiinan markkinoille.

Apple, Microsoft ja Android kilpailevat eri sarjoissa

Applen kilpailijoiden leireistä on viimeaikoina kuulunut vaihtelevia uutisia. Samsung on raportoinut kolmannen vuosineljänneksen tuloksensa puolittuneen edellisvuoteen verrattuna.

Microsoft on puolestaan ilmoittanut Lumia-puhelimien myynnin kasvusta. Seppälän mukaan kyse ei ole kuitenkaan markkinaosuuksien uusjaosta.

–Kun muut tappelevat markkina-asemista, Apple osaa tehdä voittoa puhelimillaan. Apple hakee katteensa hyvistä tuotteistaan.

Puhelinmarkkinoilla eri valmistajilla on ollut toisistaan erottuva suunta hinnoittelussa. Kun Android- ja Windows –puhelimien hinnat ovat laskeneet, Apple on tuonut entistä kalliimpia malleja markkinoille.

Tämän on mahdollistanut vain yksi syy – Applen brändi.

– Kuluttajat ovat valmiita maksamaan Applen tuotteista huomattavasti parempaa hintaa markkinoilla kuin kilpailijoiden. Teknologisesti Applen tuotteissa ei ole mitään erityistä.

Lue seuraavaksi