Vertaistukiryhmässä saa olla rauhassa rikki

Viime aikojen uutiset äitien epätoivoisista teoista herättivät Äimä ry:n aloittamaan vertaistukiryhmän vuosien tauon jälkeen myös merilappilaisäideille. Kokemukset edellisestä ryhmästä ovat olleet kannustavia; mukana olleet äidit ovat saaneet elämänilonsa takaisin.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Äimä ry:n eli Äidit irti synnytysmasennuksesta -yhdistyksen vertaistukiryhmä toimi Kemissä edellisen kerran kuusi vuotta sitten. Ryhmää veti jo tuolloin Marja-Leena Svanberg-Karhu. Hän on osa uuttakin ryhmää ja muiden tavoin jakaa omat kokemuksensa ryhmässä. 

– Äimä ry:ssä kaikki äidit ovat itse kokeneet uupumuksen, väsymyksen, masennuksen tai psykoosin ja niistä selvittyämme pystymme toivottavasti olemaan peileinä muille äideille, Svanberg-Karhu sanoo.

Svanberg-Karhu korostaa, että ryhmässä asiat käsitellään luottamuksellisesti. Esille voi tuoda minkä tahansa mieltä painavan asian.

– Ei ole olemassa sellaista ahdistavaa asiaa, jota ei voisi puheeksi ottaa.

Yhdessä ehjäksi

Svanberg-Karhu tietää, että useat nykyäidit ahdistuvat monien rooliensa keskellä.

Usein äidit ajattelevat, että heidän pitäisi olla kaikessa täydellisiä.

Marja-Leena Svanberg-Karhu

– Usein äidit ajattelevat, että heidän pitäisi olla kaikessa täydellisiä. Kun jotain odottamatonta tulee vastaan, niin äiti masentuu ja saattaa syyllistää itseään.

Ryhmässä pyritään viestimään, että täydellisyyttä ei tarvitse tavoitella, vaan riittää kun on oma itsensä ja paras äiti omalle lapselleen.

– Ryhmässä saa olla rauhassa rikki. Teemme työtä sen eteen yhdessä ja keksimme keinoja, miten päästä niistä tunteista eteenpäin, Svanberg-Karhu lupaa.

Hyviä kokemuksia

Svanberg-Karhu kertoo suorastaan ystävystyneensä monen aiemmassa vertaistukiryhmässä mukana olleen kanssa. Hän tietääkin, että kuuden vuoden takainen porukka voi nyt hyvin.

He ovat saaneet elämänilon takaisin ja asiat järjestykseen.

Marja-Leena Svanberg-Karhu

– Heille kuuluu erittäin hyvää. He ovat saaneet elämänilon takaisin ja asiat järjestykseen, ryhmän vetäjä toteaa tyytyväisenä.

Uuden Äimä-ryhmän on määrä aloittaa tammikuun viimeisenä perjantaina Kemissä. Svanberg-Karhu ottaa ryhmään kerrallaan kahdeksan äitiä, koska se on koettu sopivaksi määräksi.

Ilmoittautumiset voi soittaa tai viestittää numeroon 0400 619 997.