"Voi tuollainen mekko meidänkin äidillä oli!"

Vohvelikangas, jota hikisenä kirjailin koulun käsityötunnilla. Vauvan unirättinä toiminut vaaleansininen lakana. Ruutupaita, jota vaari käytti aina.Tekstiilit tulevat sananmukaisesti iholle. Tutut kuviot tai materiaalit herättävät muistot eloon.

kulttuuri
Kankaanpaloja seinillä
Forssan museon kokoelmiin kuuluvat muun muassa Finlaysonin tehtaan kangaskuosien mallikortit 70-luvulta.Eeva Hannula / Yle

Oma vanha vaate tai kodin tekstiilli tuo useimmille meistä mieleen ajatuksia ja tunteita menneestä. Forssan kaltaisessa kaupungissa tekstiileillä on koko yhteisölle erityinen merkitys.

Finlaysonin tekstiilitehtaan ympärille syntyneessä kaupungissa kankaat ovat tuoneet leivän pöytään ja ne ovat aina olleet osa ihmisten identiteettiä ja arkea.

– Moni vanhempi forssalainen on ollut töissä Finlaysonilla, joten kankaisiin sitoutuu myös muisto entisestä maailmasta. Romanttinenkin muisto teollisuusyhteisöstä, miettii Forssan museon johtaja Kati Kivimäki.

Kangasmuistoja vaikka Tyykikutsuilla

Tänä keväänä Forssan museo ryhtyy keräämään tekstiilimuistoja. Museolla on huomattu, että vanhoja tekstiilejä tutkiessaan museovieraat usein kertovat tarinoita, jotka liittyvät kankaisiin. Näitä tarinoita nyt halutaan tallentaa.

– Kerätään ihmisten henkilökohtaisia muistoja, jotka liittyvät arjen tekstiileihin. Muiston ei tarvitse liittyä erityisesti Finlaysonin kankaisiin, vaan mikä tahansa tekstiilimuisto kelpaa, rohkaisee Kivimäki.

Kerätään ihmisten henkilökohtaisia muistoja, jotka liittyvät arjen tekstiileihin.

Kati Kivimäki

Muistoja voi Forssan museon mukaan kerätä vaikka järjestämällä Tyykikutsut, joilla kahvittelun lomassa kerrotaan tarinoita vanhoista vaatteista ja tekstiileistä.

Oman elämän mallikirja albumin viereen

Forssan museo suunnittelee myös Oman elämäni mallikirja -kurssia, jossa yleisö voisi luoda katsauksen omaan menneisyyteensä juuri vanhojen kangastillkkujen myötä.

Kurssin aikana osallituja voi kerätä elämänsä tilkkuja ja kankaanpaloja, jotka liittyvä omiin muistoihin ja elämän tapahtumiin.

– Kirjan voi sitten laittaa albumien tapaan kirjahyllyyn, hymyilee Kati Kivimäki.

Forssan museon tekstiilimuistoja kerätään Forssan museolla helmikuusta toukokuulle, ja keruuohjeita saa tiistaista 3. helmikuuta lähtien Forssan museolta, Texvex Forssan toimipisteestä sekä museon verkkosivulta (siirryt toiseen palveluun).

Muistojen keruu liittyy Re3 - Muistaa, elvyttää, käyttää uudelleen. Tekstiiliperintöä museossa ja kansalaistoiminnassa -projektiin.