1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisi ja puolustusvoimat lähtivät, jäljelle jäi yksityinen vartiointiliike

Yksityinen turva-ala on kasvanut. Alan yrittäjä Hannes Mäkipernaa sanoo kansalaisten tuntevan turvattomuutta. Hänen kotikunnassaan Kauhavalla tilaisuus toiminnan laajentamiseen tuli, kun paikkakunnalta lähti ensin poliisi ja lopulta myös armeija.

Kotimaan uutiset
Kaksi vartijaa lähtee hälytykseen
Entinen Lentosotakoulun vartioston talo on yrittäjien Hannes Mäkipernaan ja Tuomo Kamppisen uusi toimipiste.Mirva Korpela / Yle

Yrittäjä Hannes Mäkipernaa toimi sotilaspoliisien kouluttajana Kauhavan Lentosotakoululla. Takana on pitkä virkaura puolustusvoimien palveluksessa. Lentosotakoulun toiminta lakkasi Kauhavalla. Nyt Mäkipernaa pyörittää yhdessä toisen yrittäjän kanssa yksityistä vartiointiliikettä. Yritys on siirtänyt toimintansa puolustusvoimilta tyhjäksi jääneelle alueelle, Vartioston taloon.

– Me haluamme paikata sitä turvallisuusvajetta, joka paikkakunnalle on syntynyt, toteaa Mäkipernaa.

Poliisi lähti Kauhavalta jo vuosia sitten. Armeija vuodenvaihteessa.

Hannes Mäkipernaa
Hannes MäkipernaaMirva Korpela / Yle

Mäkipernaa on erittäin tyytyväinen, että yritykselle löytyivät tilat "Kentältä". Keskeinen sijainti maaseututaajamassa antaa hyvät valmiudet toimia. Yritys onkin laajentanut toimintaansa ja tarjoaa nyt vartiointipalveluita ympäri vuorokauden.

Nopeasti paikalle

– Turvapalveluiden kysyntä Pohjanmaalla on ollut kova.

Mäkipernaa toteaa, että moni kansalainen tuntee turvattomuutta. Yksiityinen vartiointiliike saa asiakkaita, koska kaikki eivät ole tyytyväisiä poliisin toimintaan. Poliisin vasteajat ovat liian pitkiä. Partiointialueet ovat laajoja ja poliisi näkyy syrjäisemmillä seuduilla vain harvoin.

Esimerkiksi Kauhavalla poliisin toimintavalmiusaika on keskimäärin liki puoli tuntia. Pohjanmaan poliisin reuna-alueilla virkavallan paikalle tulo saattaa kestää tunninkin.

– Me toimimme 25 kilometrin säteellä tästä lentokentältä ja vasteaika on minuutista viiteentoista minuuttiin, sanoo Mäkipernaa.

kaksi vartijaa kävelee sisälle huoltoasemalla.
Mirva Korpela / Yle

Mäkipernaa ei halua kuitenkaan arvostella poliisia, vaikka toteaakin, että monessa tapauksessa yksityinen toimija pystyy valvomaan turvallisuutta poliisia paremmin.

– Eihän se ole poliisin vika. Kysymyshän on siitä, että poliisilla ei ole tarpeeksi resursseja.

Asuntomurrot lisänneet kysyntää

Yksityisen vartiointiliikkeen tyypillinen asiakas on yritys. Kauhavan keskustan Shell-huoltoasema on päätynyt ostamaan turvapalvelut yksityiseltä.

– Sen verran toimintaa ja kaikenlaista kulkijaa tässä on, että olen arvioinut vartioinille olevan tarvetta, sanoo johtaja Kimmo Paakki.

Kimmo Paakki
Kimmo PaakkiMirva Korpela / Yle

Hän sanoo luottavansa siihen, että apua tulee tarvittaessa, koska luvatut vastejat ovat lyhyitä. Paakki korostaa vartioinnin ja kameravalvonnan ennaltaehkäisevää vaikutusta. Kamera on hyvä pelote ja tallenne puolestaan helpottaa asioiden selvittelyä jälkeenpäin.

Kauhavalla myös yhä useammat yksityiset ihmiset ovat alkaneet maksaa turvapalveluista. Paikkakunnalla on tapahtunut useita asuntomurtoja.

– Meidän asiakkaissamme on monia sellaisia omakotitalojen asukkaita, joiden kotiin on jo kerran tultu. Siitä jää sellainen jälki, että sitä ei halua kokea toista kertaa, sanoo Hannes Mäkipernaa.

Hänen mukaansa asuntomurtojen lisääntyminen on selvästi kasvattanut turvapalveluiden kysyntää.

Poliisi valvoo toimintaa

Pohjanmaan poliisin alueella toimii kolmisenkymmentä yksityistä vartiointiliikettä. Poliisi valvoo niiden toimintaa. Poliisi näkee yksityisillä toimijoilla oman roolin.

– Jos turvallisuusvajetta on, niin hyvähän se on, että joku pystyy siihen vastaamaan, sanoo ylikomisario Erkki Kerola Pohjanmaan poliisista.

Kerolan mukaan pääosan palveluista pitäisi kuitenkin tulla virkavallalta esimerkiksi poliisilta ja pelastuslaitokselta. Muuten ollaan tilanteessa, jossa parempaa turvallisuutta on tarjolla niille, joilla on varaa maksaa siitä ja ilman voivat jäädä ne, joilla rahaa ei ole.

Kerola pitää tärkeänä, että poliisi ja yksityiset vartiointiliikkeet voivat tehdä myös yhteistyötä, koska "yhteisellä asialla tässä ollaan".

Lue seuraavaksi