1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

105-vuotias kirjakauppa sulkee ovensa – "Tätä tuoksua ei voi tuoda eikä viedä"

Räihän kirjakauppa on toiminut Mikkelin keskustassa vuodesta 1909. Perinteikäs perheyritys lopettaa toimintansa tänä keväänä, mikä on saanut vakioasiakkaat muistelemaan vanhoja hyviä aikoja.

Kirsi Räihä sulkee kauppansa ovet helmi-maaliskuussa, jahka kirjat on saatu myytyä. Kuva: Maria Bonnor / Yle

Räihän kirjakauppaa voi hyvällä syyllä kutsua perinteiseksi. Myynnissä on kirjoja, paperitavaraa ja taidetarvikkeita, lahjatavaraa ei juurikaan. Asiakkaille tämä on sopinut. Moni on vakioasiakas jo useammassa sukupolvessa. Kun tieto kaupan sulkemisesta tuli, ovat he muistelleet vanhoja lämmöllä.

– Heillä on ollut täällä koulutilejä siihen aikaan kun oppikouluun piti ostaa kirjat itse. Niitä ollaan täältä sitten haettu ja vanhemmat on käyneet maksamassa ne aina kerran kuukaudessa.  Millaisia velkalappuja siitä on kirjoitettu, tällaisia pieniä yksityiskohtia on muisteltu, kertoo kirjakauppias Kirsi Räihä.

Muistoja tuo mieleen myös kirjakaupan perinteinen tuoksu.

– Sitä asiakkaat ihmettelee vieläkin ja kiittelee, että kun tänne tulee niin täällä on se kirjakaupan tuoksu jota ei voi tuoda eikä viedä. Se on syntynyt tänne vuosikymmenten saatossa.

105-vuotiaan kirjakaupan tarina päättyy tänä vuonna. Tarkkaa lopettamissyytä ei kerrota. Kirsi Räihän mukaan heidän perheensä päätti katsoa, mitä muuta elämässä ehtisi vielä tehdä.

– Me huomattiin kaksi vuotta sitten tammikuussa, että meillä on tällainen mahdollisuus, että meillä ei ole sitoumuksia mihinkään suuntaan. Päätettiin tarttua tilaisuuteen, kun ajateltiin, että tämä on niitä kerran elämässä tilaisuuksia. Nyt jos me ei sitä tehdä, niin se jää tekemättä.

Räihä ei toistaiseksi paljasta, mitä tulevaisuuden varalle on suunnitteilla.

Appivanhemmat opettivat kirjakauppiaan ammatin

Kirjakauppias itse muistelee mielellään aikaa, jolloin hän työskenteli liikkeessä yhdessä appivanhempiensa kanssa. Räihän aviomiehen suku oli pitänyt kirjakauppaa Mikkelin keskustassa jo kolmen sukupolven ajan, mutta mies ei halunnut jatkaa yritystä.

Niinpä kaupallisen koulutuksen saanut vaimo tuli töihin yritykseen appivanhempiensa Ritva ja Kalle Räihän avuksi vuonna 1995. Muutama vuosi sitten yritys siirtyi kokonaan Kirsi Räihän käsiin.

Räihän kirjakaupan ylimmät hyllyt ammottavat jo tyhjinä. Kuva: Maria Bonnor / Yle

Räihä kiittelee mahdollisuuttaan opetella kirjakauppiaan työ kaikessa rauhassa. Appivanhemmilta on saanut apua ja tukea aina, ja nyt 12- ja 14-vuotiaat lapsetkin kasvoivat aikanaan kirjakaupan arjessa äidin ja isovanhempien silmien alla.

Vaikka kirjakauppiaaksi ryhtymisessä oli kyse sattumasta, on Kirsi Räihä ollut lapsesta saakka kirjojen ystävä. Hän viihtyi kirjastossa, ahmi tyttökirjoja ja koulussa lempiaineita olivat ainekirjoitus ja äidinkieli.

Kaksikymmentä vuotta kirjakauppiaana on vain tiivistänyt suhdetta kirjoihin.

– Vuosien saatossa kirja-alan seuraaminen on mennyt veriin. Sitä tekee varmaan loppuikänsä, mutta nyt jää eri tavalla aikaa lukea vapaa-ajalla ja nauttia vähän itsekkäämmin siitä, eikä vaan työn kannalta, sanoo dekkarien ystäväksi tunnustautuva Kirsi Räihä.