EU-puheenjohtaja Latvia haluaa uusia pakotteita Venäjälle – Niinistö ei ota vielä kantaa

Latvian presidentin Andris Bērziņšin mukaan EU voisi asettaa uusia pakotteita etenkin Venäjän sotilasteollisuutta kohtaan. Hän ei usko, että Kreikka kaataisi uusia pakotteita.

Latvian presidentti Andris Bērziņš ja presidentti Sauli Niinistö puhuivat tiedotusvälineille Presidentinlinnassa keskiviikkona. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomessa vieraileva Latvian presidentti Andris Bērziņš haluaisi EU:n kiristävän pakotteitaan Venäjää kohtaan. EU-maiden ulkoministerit keskustelevat pakotteista huomenna torstaina, ja Latvia on parhaillaan EU:n puheenjohtajamaa.

- Latvian etu on kiristää pakotteita sotilasyhteistyön ja etenkin sotateollisuuteen tehtävien investointien osalta, Bērziņš sanoi tavattuaan presidentti Sauli Niinistön.

On katsottava hyvin tarkkaan mitä Ukrainassa tapahtuu

Sauli Niinistö

Niinistön kanta uusiin pakotteisiin on varovaisempi.

- Nyt on katsottava hyvin tarkkaan mitä Ukrainassa tapahtuu Mariupolin iskun jälkeen, Niinistö sanoi.

Mariupolissa kuoli lauantaina 30 ihmistä raketti-iskussa, joka tehtiin ilmeisesti Venäjän tukemien kapinallisten puolelta.

- Jos syksyn tilanteeseen verrattuna on tapahtunut selvää muutosta, sitten on mielestäni täysin selvää että uusia pakotteita on asetettava, hän jatkoi.

Niinistö huomautti, että nyt voimassa olevat pakotteet on laadittu syksyllä vallinneen tilanteen mukaan.

Presidenttien mukaan huomisessa ulkoministerikokouksessa ei vielä tehdä uusia pakotepäätöksiä, vaan asia valmistellaan seuraavaa EU:n huippukokousta varten.

Kreikka laittaa kapuloita rattaisiin

Pakotteiden kiristämisen esteeksi asettui eilen Kreikan uusi hallitus, joka sanoutui irti kaikkien jäsenmaiden nimissä annetusta Venäjä-lausumasta.

Julkilausuman mukaan Venäjän jatkuva tuki separatisteille korostaa Venäjän vastuuta Mariupolin iskusta. Uusien pakotteiden asettaminen edellyttää jäsenmaiden yksimielisyyttä.

Presidentti Bērziņš ei usko, että uudet pakotteet kaatuvat Kreikan takia.

- EU:n 28 jäsenmaata pääsevät kyllä yhteisymmärrykseen. Millainen se sitten on, sen näemme lähitulevaisuudessa, Bērziņš sanoi.

- En usko että Kreikka on kovin kaukana EU:n linjasta.

Latvian presidentti Andris Bērziņš aloitti keskiviikkoaamuna kaksipäiväisen valtiovierailunsa Suomessa. Presidentti Niinistön lisäksi Bērziņš tapaa eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman ja pääministeri Alexander Stubbin. Bērziņš vierailee myös mm. Aalto-yliopistossa, Geologian tutkimuskeskuksessa ja VTT:llä.