Suomalaiskokki harjoitteli huippukokkikisaan jopa kokkaamalla kuumeessa

Ranskan Lyonissa on käydään maailman arvostetuin kokkikilpailu Bocuse d'Or. 24:n finalistin joukossa voittoa tavoittelee myös suomalainen huippukokki Matti Jämsén. Hänen kokkausvuoronsa finaalissa on tänään.

kulttuuri
Bocuse d'Or -kilpailu Ranskassa. Kuvassa Martti Jämsén.
Bocuse d'Or -kilpailu Ranskassa. Kuvassa Martti Jämsén.JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP / Lehtikuva

Lyonin Bocuse d'Or -finaaliin valmistaudutaan kuin urheilukilpailuun. Suomalaiskokki Matti Jämsénillä on takana on tuhansia harjoittelutunteja, lukemattomia annoskokeiluja ja pienimpienkin yksityiskohtien hiontaa. Finaaliin päässeet 24 kokkia valmistavat viidessä tunnissa yhden liha- ja yhden kala-annoksen, ennalta määrätyistä raaka-aineista.

Jämsén kertoo varautuneensa tiimeineen myös erilaisiin katastrofiskenaarioihin - hän on kokeillut esimerkiksi kuumeessa kokkaamista.

- Olemme kokeilleen tehdä pikkuflunssassa ruokaa. Kaikkeahan voi tapahtua. Ei tässä tarvitse huippu-urheilija olla, mutta fyysiesti hyvässä kunnossa kyllä, koska tässä juostaan viisi tuntia kolmekymmentäviisi minuuttia samaan aikaan kun tehdään ruokaa, selittää Jämsén.

Moni kilpailijoista toista kertaa mukana

Matti Jämsénillä on erilaisista kokkikilpailuista paljon kokemusta, hän on kisannut kerran aikaisemmin eli vuonna 2011 myös Bocuse d'Or -finaalissa. Tuolloin kisasta heltisi Suomen toistaiseksi paras sijoitus, viides sija.

- Kilpailu on tänä vuonna varmasti kovempi kuin se on koskaan ollut, koska meitä kakkoskierroksella olevia on niin paljon. Meitä on ruotsalainen, norjalainen ja suomalainen ja vielä Britti ja kaikki on ollut viiden parhaan joukossa jo kerran. Tällä hetkellä ei ole mitään muuta kuin hävittävää. Voitto pitää saada, siihen ollaan tyytyväisiä, sanoo Jämsén.

Annoksissa nojataan suomalaiseen luontoon

Tänään Lyonissa on viiden ja puolen tunnin tulikoe, jossa Jämsén tiimeineen valmistaa kansainväliselle tuomaristolle yhden liha- ja yhden kala-annoksen. Jämsenin menussa on muun muassa purotaimenta, ostereita ja suomalaista kaviaaria. Liha-annoksessa on puolestaan helmikanaa kera ilmakuivatun poron, katajanmarjojen ja metsäsienten. Jäkälällä koristelu annos tarjotaan muotoilija Pekka Paikkarin suunnittelemalta teräsvadilta.

Muotoilija Paikkari kertoo, että pronssista juurakkoa ja posliinimunia kasvava tarjoiluvati jatkaa annosten tarinaa.

- Vadissa on kuviteltuna suomalainen metsä. Tämmönen alkukantanen ja ruuan alkulähteille menevä idea, siitä millainen ajatus kokilla oli villiruuasta, sanoo Paikkari.

Tarinat ja omaleimaisuus ovat Bocuse d'Orissa tärkeitä, sillä tuomarit antavat kokeille pisteitä paitsi ruuan esillepanosta ja mausta, myös kilpailijan kotimaan näkymisestä annoksissa.