YK:n rauhanturvaaja kuoli Israelin ja Hizbollahin yhteenotossa

Israel ja Hizbollah-järjestö ampuivat yli rajan Etelä-Libanonissa. Jännitys rajalla on kiristynyt viime viikkoina. Myös kaksi Israelin sotilasta on kuollut.

Ulkomaat
Isrealilaissotilaita.
Atef Safadi / EPA

YK:n rauhanturvaaja on kuollut tulituksessa Israelin ja Libanonin rajalla. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan hän oli espanjalainen. YK ei ole vielä vahvistanut kansallisuutta.

YK-sotilaan kuolinsyytä tutkitaan, mutta rauhanturvajoukkojen edustajan mukaan syynä on todennäköisesti Israelin ja Hizbollah-järjestön välinen tulitus. Toistaiseksi ei ole tietoa, kummalta puolelta rajaa YK-sotilaan hengen vienyt ammus oli peräisin.

Hizbollah on vahvistanut tehneensä keskiviikkona rajaseudulla raketti-iskun Israelin sotilassaattuetta vastaan. Israelin armeijan mukaan kaksi sen sotilasta on kuollut iskussa.

Israelin tykistö vastasi iskuun ainakin 50 ammuksella, Hizbollah sanoo. Ammusten kerrotaan osuneen rajaseudun kyliin.

Libanonin tiedotusvälineet kertoivat yhden israelilaissotilaan jääneen keskiviikkona Hizbollahin vangiksi, mutta Israel kiisti tiedon.

Jännitys rajalla on lisääntynyt viime viikkoina. Puolitoista viikkoa sitten kuusi Hizbollahin sotilasta ja samassa saattueessa ollut iranilainen kenraali kuoli Israelin tulituksessa.

Suomalaisten rauhanturvaajien alueella ei ammuskelua

Libanonissa toimivien suomalaisten rauhanturvaajien komentaja Pertti Kelloniemi sanoo, että suomalais-irlantilaisen pataljoonan alueella tehostettiin suojautumistoimia väliaikaisesti ja tilanne on palaamassa normaaliksi iltapäivän aikana.

Komentaja Kelloniemi sanoo, että tunnelmat suomalaisten toiminta-alueella Libanonin ja Israelin rajalla ovat normaalit. Rauhanturvajoukko on valmiina tehostamaan valmiutta, jos niin jatkossa tarvitaan.

Kolmentaja Kelloniemi arvioi, että jännitys toisaalla saattaa väliaikaisesti heijastua lisääntyvänä jännityksenä myös suomalais-irlantilaisen pataljoonan alueella. Suomalaisten toiminta-alueella Hizbollah ja Israelin armeija eivät ole ammuskelleet toisiaan.

Lähteet: AFP, AP,Reuters, Yle Uutiset