Rovaniemestä urbaani talviurheilun Mekka

Suomen Olympiakomitean huippu-urheilun yksikön johtaja Mika Kojonkoski kehuu Rovaniemeä vuolaasti. Kojonkosken mukaan Rovaniemellä sijaitseva Lapin Urheiluakatemia on sijainniltaan Suomessa vailla vertaa; erinomainen valmennuskeskus keskellä urbaania ympäristöä.

urheilu
Mika Kojonkoski
Mika Kojonkoski pitää huippuhiihtäjien valumista etelään valitettavana. Jarmo Siivikko haastattelee. Kuva: Tuukka Tervonen / Yle

Rovaniemellä on Kojonkosken mukaan erinomaiset edellytykset kehittyä kansainvälisestikin merkittäväksi talviurheilun valmennuskeskukseksi. Rovaniemellä kaikki toiminnot ovat lähes keskellä kaupunkia ja eri toimijat pyrkivät yhdessä kehittämään Lapin Urheiluakatemiaa entistä paremmaksi valmennuksen Mekaksi.

– Lapin urheiluopisto on Suomen ainoa urheiluopisto, joka sijaitsee keskellä kaupunkiympäristöä. Siten se vastaa nykyajan haasteeseen, jossa keskeistä on se, että kaupungistutaan. Lapin Urheiluopisto ei ainakaaan tässä mielessä ole syrjässä, Mika Kojonkoski sanoo.

Talviurheilu on Rovaniemen juttu

Kojonkosken mukaan Suomen valmennuskeskuksia roolitetaan entistä enemmän. Siinä Rovaniemi on tulevaisuudessa nimenomaan talviurheilun valmennuskeskus.

– Kyllä me pyritään johtamaan suomalaista urheiluvalmentamista siten, että resurssit ja osaaminen olisivat paremmassa käytössä. Onkin luonnollista että tästä näkökulmasta talviurheilun painotus on nimenomaan täällä Rovaniemellä, Kojonkoski toteaa.

Kojonkosken mukaan on hyvä, että Rovaniemellä Lapin Urheiluakatemia vastaa urheilijoiden opiskelua koskeviin haasteisiin heidän harjoitellessaan Rovaniemellä ja myös kilpaillessaan Rovaniemeltä käsin.

Yhteistyötä tiivistetään

Suomen Olympiakomitean ohjelmien johtajat Mika Kojonkosken johdolla vierailevat keskiviikkona ja torstaina Rovaniemellä. Vierailun aikana kehitetään tapoja entistä tuloksellisempaan yhteistyöhön paikallisten toimijoiden ja Olympiakomitean välillä.

– Parasta olisi, että eri toimijat toimisivat vieläkin paremmin yhdessä. Keskiössä tulee olla urheilijan päivittäinen valmentautuminen. Siinä ympärillä on elämä, siinä on opiskelu, työ ja työhön valmentautuminen. Siinä tilanteessa on tärkeintä on se, että kaikki liike, joka urheilussa on, suunnataan urheilijan valmentautumisen eduksi. Silloin meillä on tulevaisuudessa myös varmasti vahvempi tuloksellisuus urheilussa, Kojonkoski sanoo.

Vieraat tutustuvat kahden päivän aikana Lapin Urheiluakatemian taitovalmennukseen, miettivät työpajassa yhteistyön tulevaisuuden suuntia ja pohtivat harjoitusolosuhteiden kehittämismahdollisuuksia Rovaniemellä Olympiakomitean erilaisten tukien puitteissa.