Patologi: Litvinenkon ruumiinavaus oli hengenvaarallinen

Entisen venäläisvakoilijan ruumis oli niin myrkyllinen, että sen saattoi tutkia vain erikoisvarusteissa, kertoo patologi Litvinenkon kuoleman uusissa tutkimuksissa.

Lontoossa myrkkyyn kuolleen entisen venäläisvakoilijan  Aleksandr Litvinenkon ruumis oli niin radioaktiivinen, että hänen ruumiinavauksensa oli yksi läntisen maailman kaikkien aikojen vaarallisimmista, sanoo patologi Nathaniel Cary.

Jos todisteita on esitetty, ne ovat väärennöksiä.

Murhasta epäilty Andrei Lugovoi

Litvinenko kuoli poloniummyrkytykseen marraskuussa 2006. Hänen ruumiinsa oli niin vaarallinen, että se oli jätettävä sairaalasänkyyn kahdeksi päiväksi ennen siirtämistä, sanoi Cary, kun häntä kuultiin Litvinenko kuoleman uusissa tutkimuksissa.

Cary kertoi, että ruumiinavauksessa hän ja hänen työtoverinsa tarvitsivat muun muassa erityiset suojahuput, joihin hengitysilma pumpattiin filtterin kautta.

Brittihallitus ei halunnut uutta tutkintaa

Litvinenko, entinen tiedusteluagentti, mutta sittemmin presidentti Vladimir Putinin ankara arvostelija, sairastui oltuaan kahden venäläismiehen kanssa teellä lontoolaisessa hotellissa. Kolme viikkoa myöhemmin hän kuoli.

Dmirti Kovtunia ja Andrei Lugovoita etsitään edelleen murhasta epäiltynä. Venäjä on kieltäytynyt luovuttamasta heitä, ja Lugovoin mukaan todisteet heitä vastaan ovat hölynpölyä.

– Sellaisia ei voi olla olemassakaan, koska Venäjällä ei ollut asian kanssa mitään tekemistä. Jos sellaisia on esitetty, ne ovat väärennöksiä, Lugovoi sanoi uutistoimisto AP:lle toimistostaan Venäjän parlamentista.

Hän sanoi myös epäilevänsä, että uusi tutkimus on yritys piilottaa Britannian tiedustelupalvelun MI6:n mahdollinen osuus Litvinenkon kuolemassa.

Britannian hallitus päätti viime kesänä, että kuolema tutkitaan uudelleen. Vielä marraskuussa oli päätetty, ettei ensimmäisen tutkimuksen tuloksia voinut julkaista, koska ne olivat liian arkaluontoisia Britannian turvallisuudelle. Korkein oikeus kuitenkin kehotti hallitusta harkitsemaan asiaa uudelleen.