1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lukiolaiset haluavat eroon tuoleista – "istuessa väsyvät sekä keho että aivot"

Valtaosassa kouluista opiskellaan edelleen istuen. Jos lukiolaiset saisivat valita, he nousisivat seisomaan. Ensiapua antavat kävelytauot, jotka katkaisevat pitkien oppituntien istumisputket.

Kuva: Paula Koskinen / Yle

Monilla työpaikoilla on siirrytty työskentelemään seisten, mutta kouluissa istutaan edelleen. Pahimmillaan oppilaat ovat takapuoli penkissä kahdeksan tuntia liki yhtäjaksoisesti.

Turun normaalikoulun lukiolaiset haluaisivat eroon istumisesta.

– Takareidet ja selkä tulevat kipeäksi. Tuolissa valuu huonoon asentoon ihan huomaamatta. Sitä yrittää korjata, muttei se oikein auta, lukion toista luokkaa käyvä Sara Gallagher sanoo.

Samaa mieltä on Artjom Romanov. Jos hän saisi valita, opiskelisi hän mieluiten seisten.

– Asento on paljon ergonomisempi, eikä siinä väsy niin paljon niska ja selkä. Kun istuu 75 minuuttia paikoillaan, väsyvät sekä keho että aivot, Romanov sanoo.

Kävelytauot ensiapuna

Sekä Gallagher että Romanov ovat sitä mieltä, että istumisen haittavaikutuksiin kiinnitetään kouluissa liian vähän huomiota. Asiaan ollaan kuitenkin vähitellen heräämässä. Esimerkiksi terveystiedon opettaja on kehottanut oppilaitaan pitämään viiden minuutin kävelytauon kesken tunnin. Vaikutus on huomattu heti.

– Kävelytauon jälkeen on paljon virkeämpi olo ja jaksaa taas keskittyä, Gallagher sanoo.

Valtaosa lukiolaisista toivoisi kävelytaukoja katkaisemaan myös muiden oppiaineiden pitkiä tunteja. Kaikki opettajat eivät ole kuitenkaan asiasta yhtä innoissaan. He kokevat, ettei kävelytauoille ole aikaa.

Äidinkielenopettaja Elias Heikkonen uskoo, että tulevaisuudessa aikaa tauoille yritetään löytää enemmän. Todellisuudessa viiden minuutin kävelytauko ei välttämättä ole ollenkaan pois opetuksesta, kun oppilaiden keskittymiskyky paranee, ja oppiminen tauon jälkeen on tehokkaampaa.

Muutos on suuri ja hidas

Istumisen haittavaikutuksia on Turun normaalikoulussa pohdittu myös opettajien kesken. Muutos on kuitenkin niin suuri, että se käy hitaasti. Kun oppilaat kiinnittävät asiaan huomiota, aktivoi se myös opettajat miettimään keinoja muuttaa tilannetta.

Opettajilla on pöydät, joita voi säätää. Olisi kiva, että sellaisia olisi oppilaillakin.

Sara Gallagher

– Voimme kannustaa heitä ja antaa mahdollisuuksia pysyä liikkeessä koulupäivän aikana. Olemme esimerkiksi hankkineet kouluun jumppapalloja, Heikkonen kertoo.

Keväällä Turun normaalikoulussa alkaa mittava remontti. Lukiolaiset toivovat, että remontti toisi mukanaan myös mahdollisuuden opiskella seisten. Tällä hetkellä säädettäviä pöytiä on vain muutamissa luokissa ja koulun käytävillä. Nämä työpisteet ovat jo nyt ahkerassa käytössä.

– Opettajilla on pöydät, joita voi säätää. Olisi kiva, että sellaisia olisi oppilaillakin, Sara Gallagher sanoo.