STUK houkuttelee humppilalaisia radonmittauksiin

Säteilyturvakeskus (STUK) järjestää Ilman radonia -kampanjan helmikuussa Humppilassa, Enontekiöllä, Laitilassa ja Ruovedellä. Asukkaille on tarjolla yhteensä 200 ilmaista radonmittausta.

Sisäilman radonpitoisuus mitataan pienellä purkilla, joka sijoitetaan asuinhuoneistoon kahden kuukauden ajaksi. Kuva: Yle

STUKin mukaan on tarkoitus löytää asunnot, joiden sisäilmassa on liikaa radioaktiivista radonia. Päätavoitteena on radonin aiheuttamien keuhkosyöpien määrän vähentäminen.

Kampanjaan valituissa kunnissa on tähän mennessä mitattu sisäilman radonpitoisuus yhteensä noin 500 asunnossa. Enontekiöllä, Humppilassa ja Ruovedellä yli kolmasosassa mitatuista asunnoista on radonkaasua enemmän kuin 200 becquereliä kuutiometrissä ilmaa (Bq/m).

Samoissa kunnissa reilussa viidenneksessä radonpitoisuus on yli 400 Bq/m. Se tarkoittaa, että asuntoihin pitää tehdä radonkorjaus.

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaan uudet asunnot pitäisi rakentaa niin, että radonpitoisuus jää alle 200 Bq/m. Missään asunnossa luku ei saa ylittää 400:aa, joka on enimmäisarvo.

Enimmäisarvo laskee EU-direktiivin myötä vuoteen 2018 mennessä 300:aan.

STUK tarjoaa 200 ensimmäiselle ilmaisen radonmittauksen Humppilan lisäksi Enontekiöllä, Laitilassa ja Ruovedellä. Ilmaiset mittaukset on tarkoitettu niille, joiden asuntoa ei ole aiemmin mitattu.

STUKin mukaan radonpitoisuuden pienentämiseen on olemassa helppoja ja toimivia tekniikoita.