1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaukolämpö kallistuu roimasti

Suurin osa isoista kaukolämmön tuottajista nosti hintojaan vuodenvaihteessa. Suurimman korotuksen teki Turku Energia, jonka energiamaksu nousi liki kymmenen eli 9,9 prosenttia vuoden takaisesta. Kaukolämmön hinta on jo lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Kuva: Pekka Havukainen / Yle

Alan tuotteita ja palveluita myyvä Ouman Energiatehokkuuspalvelu Oy on tehnyt selvityksen suomalaisen kaukolämmön hintakehityksestä. Siinä tarkasteltiin paitsi nyt tehtyjä hinnankorotuksia myös pitkän aikavälin hintakehitystä. 

Oumanin selvityksessä oli mukana 73 paikkakuntaa ja 45 yhtiötä eri puolilta Suomea. Selvityksessä kerättiin kaukolämmön tuottajien verkkosivuilta vuoden 2015 hintatiedot.

– Perustelut vaihtelevat energiayhtiöittäin, ja nyt on merkillepantavaa, että seitsemän kymmenestä suurimmasta energiantuottajasta nosti kaukolämmön hintaa, vaikka öljyn hinta on laskenut rajusti, Ouman Energiatehokkuuspalvelut Oy:n toimitusjohtaja Matti Nevala sanoo.

Kaukolämmön hinta onkin siis kaksinkertaistunut Suomessa kymmenessä vuodessa. Kaukolämmön hintojen nousu ylittää jo ostovoiman ja kuluttajahintojen nousun. Energia-alan etujärjestö muistuttaa, että myös kustannukset ovat nousseet reippaasti ja kauan.

– Polttoaineen hinnat ovat nousseet kymmenen viime vuoden aikana itse asiassa paljon nopeammin kuin kaukolämmön hinta. Ja toinen syy on se, että verotus on kiristynyt erityisesti vuoden 2011 jälkeen, eli verotusta on käytännössä kolminkertaistettu, asiantuntija Antti Kohopää Energiateollisuus ry:stä toteaa.

Suomessa suuret hintaerot

Teollisuus laskee, että kaukolämmön hinnasta noin 30 prosenttia on veroja. Oumanin selvityksen mukaan taas esimerkiksi Ruotsissa hintojen nousu on ollut huomattavasti maltillisempaa. Suomessa hintaerot maan eri osissa vaihtelevat suuresti tuotantotavasta riippuen.

– Oulussa esimerkiksi käytetään yhteistuotantolaitoksia, samalla tavalla Helsingin Energia hyödyntää sellaisia. Paikoissa, joissa joudutaan polttamaan öljyä, niin siellä kaukolämpö on kallimpaa, toimitusjohtaja Matti Nevala toteaa. 

Saman vahvistaa Energiateollisuuden Antti Kohopää:

– Selkeästi korkeimmat hinnat selittyvät sillä, että ne ovat tilastoissamme hyvin pieniä kaukolämpöverkkoja, joissa tuotanto on esimerkiksi öljyyn perustuvaa. Siellä ei ole vielä siirrytty uusiutuvaan energiaan tai edullisempiin polttoaineisiin, Kohopää toteaa.

Vaikka öljyn hinta tulee alas kuin kivi, se ei siis ihan pian ehdi heijastua kaukolämmön hintaan. Se kun tapahtuu viiveellä.

Korjattu 29.1. kello 13.50: Juttuun liitetyn, Ouman Energiatehokkuuspalvelut Oy:n tietojen pohjalta laaditun taulukon luvut eivät olleet kaikilta osin vertailukelpoisia, joten taulukko on poistettu.