Nordea pohtii jopa talletusten veloittamista

Pohjoismaiden suurin pankkikonserni saattaa jatkossa joutua veloittamaan asiakkaita myös talletuksista. Tämä johtuu keskuspankkikorkojen painumisesta negatiiviseksi, raportoi uutistoimisto Bloomberg.

Kotimaa
Nordean konttori Oulussa.
Yle

Nordea perii jo maksuja isompien asiakkaittensa talletuksista Tanskassa, Bloomberg kertoo.

Nordean konsernijohtajan Christian Clausenin mukaan Nordea saattaa jatkossa laajentaa talletuksista veloittamisen myös muihin talletuksiiin, jos keskuspankkikorot pysyvät miinuksella.

– Jos tämä jatkuu menemme lopulta negatiivisiin korkoihin myös talletuksissa. Ei lyhyellä tähtäimellä,mutta se ei voi jatkua loputtomiin, Bloomberg siteeraa Clausenia, jota uutistoimisto haastatteli Tuholmassa keskiviikkona tulosjulkistuksen yhteydessä.

– Emme voi maksaa korkoa tilille ja sitten tallettaa rahaa negatiivisella korolla keskuspankkiin. Se ei toimi, ilmiselvästikään Clausen sanoi.

Suomessa suurasiakkaita ei veloiteta talletuksista, eikä sellaista suunnitella.

– Sellaista käytäntöä ei nykyisellään meillä ole, eikä ole suunnitelmissakaan, Nordean suurasiakkaista Suomessa vastaava johtaja Petteri Änkilä sanoo Yle Uutisille.

– Markkinatilanne on erikoinen ja kaikenlaista varmasti pitää pohtia, Änkilä jatkaa.

Populismia vaalien alla

Nordea uskoo Suomen viennin elpyvän hienoisesti jo vuoden lopulla. Nopeaa suhdannekäännettä ei EKP:n jättielvytyksestä huolimatta kuitenkaan ole odotettavissa.

– Odotamme että vienti lähtee ehkä hieman parempaan kasvuun loppu vuonna. Tämän varaan ei pidä missään nimessä Suomen nousua laskea, vaan kyllä se lähtee niistä isoista rakenneratkaisuista, mitkä meidän on tässä maassa tehtävä, Nordean varatoimitusjohtaja Casper von Koskull varoittaa.

Vaalien alla kuumentunutta keskustelua viennin ja kasvun rahoituksesta luonnehditaan jopa populistiseksi.

Nordean mukaan yritykset ja erilaiset hankkeet saavat kyllä markkinoilta rahoitusta, jos ne ovat terveellä pohjalla. Uusia julkisia rahoitusinstrumentteja kuten keskustapuolueen esittämää kasvurahastoa ei pidetä tarkoituksenmukaisena. Rahoitus ei pankin mukaan ole kasvun tai viennin tulppa.

– Sanotaan että niissä on jossain määrin populismia olemassa. Uskon että Suomessa on erittäin toimivat rahoitusmarkkinat, Nordean suurasiakkaista vastaava johtaja Petteri Änkilä Sanoo.

Hallituspalkkiot ansaittuja - kyllä ehdottomasti!

Viime aikoina ryöpsäntänyttä keskustelua yritysten maksamista hallituspalkkioista luonnehdittiin pankkien osalta näin.

– Vastuukysymys ja työmäärä, nämä on otettava huomioon kun näistä asioista puhutaan. Se työmäärä mikä pankeissa hallitusten jäsenille nykyään annetaan on valtava. Minun mielestäni pankkien hallituksissa istuvat jäsenet ovat palkkionsa ansainneet - kyllä ehdottomasti, varatoimitusjohtaja Casper von Koskull sanoo.