1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kokkien maailmanmestaruus Norjaan – Suomelle kaksi mitalia

Suomi oli kisan neljäs. Suomen tiimi myös palkittin parhaasta liharuoka-annoksesta ja Suomen Antti Lukkari pokkasi parhaan assistentin palkinnon.

Norjalainen Kokki Orjan Johannessen (kesk.) Kultaa , USA Philip Tessier (vas.) voitti hopeaa ja Ruotsalainen kokki Tommi Myllymäki (oik.) Pronssia. Kuva: Edyy Lemaistre / EPA

Maailman arvostetuimman kokkikilpailun Bocuse d'Or:in voitti tänä vuonna Norjan joukkue. Hopean vei Yhdysvallat ja pronssin Ruotsi.

Suomi sijoittui neljänneksi, mikä on paras sijoitus tähän mennessä. Suomalainen osallistui nyt 12. kertaa kisaan. Aiemmin paras sijoitus oli viides sija vuodelta 2011. Silloin ja nyt Suomen joukkuetta johti Matti Jämsén.

Suomi myös palkittin parhaasta liharuoka-annoksesta ja Jämsénin avustaja Antti Lukkari pokkasi parhaan assistentin palkinnon. Suomi oli ainoa kisan osallistujista, joka sai kaksi palkintoa.

– Emme voi olla kuin tyytyväisiä. Tulimme parantamaan aiempaa tulostamme ja sen me teimme, ja nostimme samalla Suomen kaikkien aikojen parhaan tuloksen viidennestä neljänneksi. Teimme kaiken nappiin, ja olen pirun ylpeä meistä, Jämsén kertoi kisan jälkeisistä tunnelmistaan tideotteessa.

Ranskan Lyonissa käydyssä kisan finaalissa mitaleita tavoitteli kaikkiaan 24:n huippukokkia tiimeineen. Kukin tiimi valmisti viidessä tunnissa tuomareille liha- ja kala-annokset osittain ennalta määrätyistä raaka-aineista. Kalaruoka-annos piti valmistaa identtisenä kaikille 14 tuomarille, liharuoka puolestaan tarjottiin tuomareille suuresta vadista.

Suomen palkitussa liharuoassa oli pakollisena raaka-aineena annetun helmikanan lisukkeina ilmakuivattua poroa, katajanmarjoja ja metsäsieniä kera. Jäkälällä koristelu annos tarjottiin muotoilija Pekka Paikkarin suunnittelemalta suomalaista metsää kuvaavalta teräsvadilta. Kalaruoassa oli pakollisen purotaimenen ohella ostereita ja suomalaista kaviaaria. Tarkemmat tiedot annoksista kuvineen löytyvät Suomalaisen ruokakulttuurin säätiön sivuilta. (siirryt toiseen palveluun)