Kanerva: Etyjin aseettomien tarkkailijoiden turvallisuus vaarassa Itä-Ukrainassa

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtajan Ilkka Kanervan mukaan tilanne Itä-Ukrainassa on juuri nyt äärettömän huolestuttava.

A-studio
Ilkka Kanerva.
Ilkka Kanerva.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Uudelleen kiihtyneistä taisteluista kärsivään Itä-Ukrainaan pitäisi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtajan Ilkka Kanervan mukaan harkita kriisinhallinta- tai rauhanturvaoperaatiota. Kanerva sanoi Yle TV1:n A-studion haastattelussa tilanteen Itä-Ukrainassa olevan nyt äärettömän huolestuttava.

– Etyjin 400–500 aseettoman edustajan turvallisuus alkaa olla alueella vaarassa. Siksi pitäisi muuttaa operaatiota rauhanturvaamisen suuntaan. Jos kansainvälinen yhteisö ei reagoi, mitä merkitystä nimilistoilla [pakotelistat] on, Kanerva sanoi.

Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith vastasi Kanervan ajatukseen muistuttamalla tilanteen alueella olevan nyt niin sekava, ettei Venäjä-mielisten kapinallisten ja Ukrainan hallinnon joukkojen alueiden välisistä rajoista ole selvyyttä.

– Ongelmana on, ettei ole kunnollisia rajoja. Pitäisi saavuttaa ensin tulitauko, jota turvata. Itä-Ukraina on yhä enemmän erkanemassa Ukrainasta. Voidaan joutua niinkin radikaaliin tilanteeseen, että Itä-Ukraina siirtyy osaksi Venäjää.

– Konflikti elää ja ison sodan mahdollisuus on olemassa. Venäjä on keskeisessä asemassa etupiirien luomisessa, Smith sanoi.

Kanerva arvioi Venäjän pyrkivän takaamaan itselleen vaikutusvallan Ukrainassa.

– Kierroksia on lisätty entistä vakavampaan suuntaan päinvastaisista lupauksista huolimatta. Ei kukaan valtionpäämies lähde tällaiseen, ellei ole tosi kyseessä. Venäjä haluaa palauttaa suurvalta-asemansa. Heillä on pyrkimys aggressiivisilla toimillaan saattaa Ukraina tilanteeseen, jossa sitä pystytään hallitsemaan, Kanerva totesi.