Sipilä: Lasten kokopäivähoito sosiaalisista syistä pitää taata

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kannattaa periaatteessa suunnitelmaa lasten päivähoito-oikeuden rajaamista, jos toinen vanhemmista hoitaa samanaikaisesti muita lapsia kotona. Hallituksen sisällä yksimielisyys asiasta on alkanut rakoilla.

Kuva: Yle

Hallitus on päättänyt periaatteessa rajata lasten päivähoito-oikeus kahteenkymmeneen viiteen tuntiin viikossa, jos toinen vanhemmista on samaan aikaan hoitovapaalla. Hallituksen esitystä asiasta ei ole vielä tehty ja Yle uutisten tietojen mukaan hallitus ei ole yksimielisesti muutoksen takana.

Ylen A-studion haastattelema oppositiojohtaja Juha Sipilä (kesk.) sanoo keskustan olevan periaatteessa rajaamisen takana, jos kokopäivähoito olisi kuitenkin sosiaalisin perustein mahdollista. Sipilä edellyttää myös, että lapsen osallistuminen varhaiskasvatukseen voidaan taata.

- Katsotaan mikä on ehdotus ja voidaanko olla sen takana, vai tehdäänkö oma ehdotus, sanoo Sipilä.

Hallituksen tavoitteena on ollut myös kotihoidon tuen kiintiöittäminen puoliksi vanhemmille. Tälle ei keskustan tukea heru. Kotihoidon tuen jakamisessa ei Sipilän mukaan ole järkeä ja se myös maksaisi kunnille paljon.

- Perheet osaavat päättää paremmin, Sipilä toteaa.

Sipilän mielestä isiä pitäisi kannustaa ottamaan enemmän osaa lasten hoitoon. Sipilän mukaan tähän pitäisi pyrkiä työelämää kehittämällä. Kotihoidon tuen kiintiöille Sipilältä tulee jyrkkä ei.

- Tätä jakoa vastustamme ennen vaaleja ja vaalien jälkeen, sanoo Sipilä.