Herajoen vedenottamolle aktiivihiilisuodatus

Aktiivihiilisuodatuksella estetään torjunta-ainejäämien pääsy raakavedestä puhdistamolle. Hanke toteutetaan Riihimäellä tänä ja ensi vuonna.

Kotimaa
Bamburätti ja perinteinen luutu vesihanan alla
Tuomas Hirvonen / Yle

Herajoen vedenottamoille johdettavan raakavedenlaatu on täyttänyt pääosin talousvedelle asetetut laatuvaatimukset. Viitisen vuotta sitten vuonna 2011 havaittiin kuitenkin raakavedessä laatuvaatimukset ylittäviä torjunta-ainepitoisuuksia BAM 2,6-diklooribentsoamidi. Aine on on rikkakasvintorjunta-aineena käytettyjen diklobeniilin ja klortiamidin hajoamistuote.

Torjunta-aineiden esiintyminen raakavedessä edellyttää puhdistusprosessin tehostamista aktiivihiilisuodatuksella. Herajoen vedenottamolla on Etelä-Suomen aluehallintoviraston myöntämä poikkeuslupa vedenottoon BAM-pitoisuuden vuoksi. Poikkeuslupa on voimassa kesäkuun loppuun 2015.

Muutoinkin Herajoen vedenottamon koneisto, LVIS-laitteet ja automaatio ovat myös tulleet siihen ikään, että laitoksen perusteellinen saneeraus on välttämätöntä. Peruskorjaus ja laajennus on tarkoitus toteuttaa vuosina 2015–2016. Edellisen kerran ottamoa on uusittu vuonna 1996. Lisäksi vuonna 2005 Herajoelle asetettiin uv-suodatus.

Herajoen vedenottamon uusimisen ja peruskorjauksen alustava kustannusarvio on 3,2 miljoonaa euroa. Riihimäellä on käytössä nykyään kaksi vedenottamoa Herajoki ja Piirivuori, jotka molemmat ovat vedensaannin suhteen tuottoisia.

Veden käyttö lisääntyy kaupungin kasvun myötä. Myös elintarvikeotollisuus, etenkin Valion tuotannon kasvu Riihimäen Herajoella lisää veden kulutusta. Valio on parhaillaan rakennuttamassa uutta 170 miljoonan euron välipalatehdasta meijerin eteläpuolelle. Välipalatehtaan odotetaan valmistuvan loppuvuodesta 2016.