Partarutiinit kesyttävät metsuriparrankin

Parta on kasvanut yhä useamman suomalaiset leukaan. Stadin ammattiopiston lehtori Taneli Ylinen kertoo Aamu-tv:n haastattelussa kuinka partaa pidetään hyvänä.

Kotimaa
Mikko Lindqvist ja Taneli Ylinen.
Parta näyttää olevan nyt tosi trendikäs - nuorillakin miehillä! Partaa pitää hoitaa, jotta se olisi siisti. Parta-asiantuntijamme on Stadin ammattiopiston lehtori Taneli Ylinen, partamalliksi päätyi Aamu-tv:n tuottaja Mikko Lindqvist.

Aamu-tv:n tuottajan Mikko Lindqvistin partahistoria on pitkä. Hän on kasvattanut partaa siitä lähtien, kun se alkoi yläasteella kasvaa.

– Jonkun näköinen piti olla, se oli silloin miehinen juttu, Lindqvist muistelee.

Vuosien kuluessa leukahaiveniin tottui, ja viime syksynä ne saivat kasvaa aiempaa rouheammiksi. Lehdestä Lindqvist luki olevansa trendin edelläkävijä, niin kutsuttu metsuriseksuaali. Nimitys hymyilyttää.

Stadin ammattiopiston lehtori Taneli Ylinen kertoo, että parta on ollut muodissa jo kauan ennen tämän talven villitystä.

– Se välillä tulee ja menee, mutta nyt se on ollut trendikäs jo kuudetta vuotta, Ylinen tietää.

Kaverit pottuilee, kun myöhästyy jostain illanvietosta ja kertoo syyksi 40 minuuttia kestäneen parran laittamisen.

Mikko Lindqvist

Parran kasvattaminen alkaa usein pienestä, 90-luvullakin suositusta pukinparrasta. Vähitellen moni uskaltautuu kokeilemaan metsurin tai merimiehen runsasta mallia.

Parran kasvattaminen auttaa, jos iho on liian herkkä sen ajamiseen. Parta myös kompensoi harvenevaa päälakea.

Pehmeä parta on helpompi hallita

Parta imartelee useita, sillä sen avulla voi vaikuttaa kasvojen muotoon. Haivenilla voi hakea kulmikuutta ja tasata korkeutta.

– Mikolla on kaunis kallonmuoto ja hänelle sopivat hyvin monenlaiset parrat, Ylinen kehaisee.

Parta voi näyttää huolettomalta, mutta moni mies tuskailee sen kanssa. Kiharia leukakarvoja on vaikea muotoilla tasaiseksi molemmin puolin, ja varsinkin pyörteet lisäävät vaikeuskerrointa. Muotoilulla haetaan hoitamattoman hoidettua siistiä ilmettä.

– Siihen menee aina ihan liikaa aikaa. Kaverit pottuilee, kun myöhästyy jostain illanvietosta ja kertoo syyksi 40 minuuttia kestäneen parran laittamisen, Lindqvist myöntää.

Ylisellä on antaa ongelmaan useita neuvoja. Ensimmäiseksi kannattaa hankkia fööni, sillä lämmin parta on helpompi kammata haluttuun suuntaan. Parta tulisi pestä hoitavalla shampoolla, erillistä hoitoainetta unohtamatta. Suomesta varsinaisia parranpesuaineita on vaikea löytää, joten puhtaan ja pehmeän tuloksen voi saada myös hiustenhoitotuotteilla. Viimeistelyyn kannattaa käyttää viiksivahaa tai -öljyä.

Ylinen kannustaa käyttämään aikaa, vaikka kavereita naurattaisikin.

– Huoliteltu parta tekee fiksun näköisen miehen.