1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Ministeri: Venäjän vararahastot voivat huveta 1,5 vuodessa

Venäjän hallitus on laatinut suunnitelman talouskriisin välttämiseksi. Suunnitelman lähtökohtana on valtion budjetin nopea supistuminen seuraavina vuosina. Sotilasmenoihin rahaa riittää, mutta infrastruktuurihankkeet pannaan lähes kokonaan jäihin.

talous
Anton Siluanov.
Valtiovarainministeri Anton Siluanov.Maxim Shipenkov / EPA

Venäjän verotulot ovat laskeneet jyrkästi ja valtio käyttää jatkossa vararahastoja budjetin tukemiseksi. Valtiovarainministeri Anton Siluanov varoittaa, että rahastot hupenevat 1,5 - 2 vuodessa, jos valtion rahankäyttöä ei saada hallintaan.

Venäjän kansallisessa hyvinvointirahastossa on nyt 72,9 miljardia dollaria ja reservirahastossa 83,3 miljardia dollaria nykyisellä vaihtokurssilla mitattuna, kertoo uutistoimisto Sputniknews (siirryt toiseen palveluun).

Hallitus on parhaillaan pohtimassa budjettiin kohdistuvia säästötoimia. Siluanovin mukaan tälle vuodelle rahoituksen saaneet rakennushankkeet toteutetaan, mutta tuleville vuosille suunniteltuja hankkeita karsitaan raskaalla kädellä.

Jo valmisteltujen hankkeiden rahoitusta leikataan todennäköisesti puolella, eikä uusia hankkeita oteta käsittelyyn toistaiseksi lainkaan.

Krimin niemimaalle ja Sevastopolin kaupunkiin luvatut hankkeet toteutetaan. Myös eläkemaksut ja sotilasbudjetti ovat turvassa leikkauksilta.

Venäjän taloutta kiusaavat nopeasti heikentynyt ruplan arvo ja halventunut öljy. Heikko rupla kiihdyttää myös inflaatiota.

Venäjän hallituksen ennuste on, että inflaatio olisi tänä vuonna 7,5 prosenttia. Taloudellisen kehityksen ministeri Aleksei Vedev arvioi kuitenkin, että hintojen nousuvauhti kiristyy maalis-huhtikuussa jopa 15 - 17 prosenttiin vuositasolla.

Venäjän hallitus laati eilen keskiviikkona kokouksessaan suunnitelman talouskriisin välttämiseksi. Suunnitelma lähtee olettamuksesta, että maan budjetti supistuu lähivuosina viiden prosentin vuosivauhtia. Budjetti yritetään tasapainottaa vuoteen 2017 mennessä.

Talouden tasapainottamissuunnitelmassa luvataan mm. tukirahaa pankeille ja ehdotetaan myös roskapankin perustamista, kertoo Financial Times (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi